Business Hi-Tech

Tendinta numarul unu pentru 2006, robotii

24.10.2005, 16:03 17

Robotii specializati, echipamentele necesare pentru crearea de continut multimedia de catre amatori (camere foto si video digitale, playere de muzica, programe software sau imprimante) si noile display-uri de televizoare reprezinta tendintele pe piata tehnologiei in 2006, releva un studiu realizat de Consumer Electronic Association (CEA), companie americana de cercetare a pietei de echipamente electronice.

Urmatoarele clasate in top sunt echipamentele din industria jocurilor video, dar si televiziunea de inalta definitie, numita si HDTV (high-definition TV).

"Toate aceste tendinte exprima progresul pe care l-a facut tehnologia intr-o era digitala", a precizat Gary Shapiro, presedinte CEA.

Despre robotii specializati in majoritatea domeniilor, care sa reprezinte un real ajutor in viata de zi cu zi, dar si o metoda de divertisment, se vorbeste de mai mult timp insa pana acum robotii nu si-au gasit loc in casele oamenilor pentru ca nu au putut indeplini conditiile necesare pentru a fi considerati utili si fiabili, scrie BBC News.

Acum insa situatia este un pic diferita, intrucat robotii cu functie de aspirator spre exemplu au posibilitatea de a indeplini, in mod independent, o sarcina, iar acest lucru se intampla deja in casele a aproximativ 500.000 de americani, scrie publicatia britanica.

Iar aceasta tendinta va continua. Robotii specializati pe activitati casnice mai dificile, cum ar fi spalatul pe jos sau sortatul rufelor curate, nu sunt departe de a ajunge pe piata. In plus, acestia se vor vinde la fel de bine ca si celelalte echipamente electrocasnice, sunt de parere oficialii CEA.

Cu toate acestea, utilizarea in masa a robotilor "casnici" nu va avea loc decat in momentul in care preturile de vanzare ale acestora se vor alinia la preturile celorlalte echipamente utile in casa, iar achizitionarea unui robot se va dovedi necesara si rentabila, au mai spus acestia.

Cat despre tendinta numarul doi prezisa pentru anul viitor, echipamentele care permit utilizatorilor amatori sa creeze propriul continut multimedia digital, cum ar fi camerele foto sau video digitale, vor patrunde intr-o mai mare masura in casele utilizatorilor incepand cu anul viitor.

In SUA, 10% dintre americani detin deja camere video digitale, care, impreuna cu display-urile ce vor utiliza tehnologii revolutionare cum ar fi SED (surface conduction electron emitter) sau OLED (organic light emitting diodes), vor oferi o mai buna calitate a continutului digital, scrie BBC News. Pana la lansarea acestor tehnologii insa, vanzarile de display-uri cu cristale lichide (LCD) sau cu plasma continua sa inregistreze cresteri.

Pe piata echipamentelor care permit utilizatorilor sa creeze propriul continut digital utilizatorii sunt dispusi sa plateasca aproximativ 14 miliarde de dolari (11,6 miliarde de euro) pentru o noua camera digitala sau o imprimanta color, scrie BBC News.

Jocurile video si echipamentele de joc reprezinta de asemenea o tendinta a anului viitor.

Marii jucatori pe aceasta piata, Sony, Microsoft si Nintendo, vor lansa la inceputul lui 2006 noile console de jocuri de noua generatie. Astfel, vanzarile estimate de console de jocuri vor duce la o crestere semnificativa a pietei, au precizat oficialii CEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO