Business Hi-Tech

Teste intense pentru lansarea 3G

11.02.2003, 00:00 18

Companiile de telecomunicatii din Europa sunt gata de lansarea serviciilor de telefonie mobila de ultima generatie 3G (tehnologie UMTS), dar testele continua pentru a se stabili exact daca serviciul va functiona corect, mai ales la orele de varf. Chiar daca in prezent rezultatele sunt pozitive, testele trebuie sa continue, considera specialistii citati de BBC.
Toate marile companii de telecomunicatii, care au platit miliarde de dolari pentru licentele de comunicatii 3G, incearca sa lanseze acest nou serviciu in cursul acestui an, in speranta ca vor recupera macar o parte a datoriilor acumulate. Vodafone, Orange, T-Mobile, O2 si Hutchison se vor lupta din primavara pe piata 3G britanica. Testele continua asiduu, dar specialistii din domeniul cred ca nu se face destul. "Toate companiile au subestimat perioada de timp necesara testarii", sustine John Dixon, specialist al Ubinetics, companie ce produce hardware si software pentru companiile de telecomunicatii ce testeaza noua tehnologie.
"Operatorii nu vor ca primii clienti sa fie si cobaii care sa testeze noul sistem", a explicat Dixon. Chiar daca retelele 3G nu au deocamdata clienti, primul astfel de serviciu va fi lansat in martie, iar celelelate companii se vor grabi sa il concureze cat mai rapid.
Retelele 3G  au nevoie de noi metode de testare in principal pentru ca folosesc alt sistem pentru comunicatii de voce, text sau internet. Pentru serviciile 3G zona de acoperire geografica nu este una fixa, nivelul acoperirii modificandu-se  in functie de nivelul de utilizare a zonei de catre abonati. Aceasta extindere sau contractare a zonei de acoperire va asigura largimea de banda necesara efectuarii tuturor apelurilor.
Aceasta proprietate speciala a retelei 3G va permite de asemenea companiilor sa ofere abonamente cu largime de banda diferita, in functie de optiunile clientilor lor. Astfel, testele din prezent urmeaza sa releve cat de functionale sunt aceste servicii si mai ales cat de compatibile vor fi noile telefoane cu vechiul sistem de comunicatii mobile. Nevoia de a mentine in functiune si serviciul folosit pana acum a creat probleme pentru retelele 3G. Pana in prezent insa, testele au relevat faptul ca 3G functioneaza corect.
Serviciul 3G al Hutchison, unul din liderii mondiali in telecomunicatii si internet, botezat "Three", va fi lansat pana la urma, daca totul merge bine, in luna martie. Compania din Hong Kong, parte a concernului Hutchison Whampoa, a fost obligata in noiembrie 2002 sa recunosca faptul ca a amanat lansarea 3G si din cauza telefoanelor noi, care nu au fost gata la timp. Licentele pentru 3G au fost cumparate in 2000 si companiile sperau sa lanseze acest serviciu in doi ani. Retelele sunt instalate si unele chiar functioneaza, insa testele s-au tot prelungit, a relevat John Dixon. "Cred ca oamenii ar fi surprinsi sa afle de numarul de emitatoare care au fost instalate pana in prezent", a spus el, subliniind faptul ca Londra si marile orase in general au deja acoperirea necesara.
Specialistii sunt insa convinsi ca 3G va fi un succes. "Oamenii nu stiu inca cat de mult a avansat tehnologia", a mai precizat analistul Ubinetics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO