Business Hi-Tech

Top datorii în IT&C în 2019: grupul RCS îşi păstrează primul loc cu aproape 6 miliarde de lei

Top datorii în IT&C în 2019: grupul RCS îşi...

Autor: Adrian Seceleanu

07.09.2020, 10:00 1995

Gigantul din cablu RCS&RDS, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a fost şi în 2019 compania locală IT&C cu cele mai mari datorii raportate, arată o analiză ZF pe baza datelor raportate de firme la Ministerul Finanţelor. La finele anului 2019, RCS&RDS Digi, compania care domină autoritar pieţele locale de servicii de televiziune şi internet fix, cu o cotă de circa 50% după numărul de abonamente, avea datorii totale de aproape 6 mld. lei, reprezentând 154% din cifra de afaceri pe anul menţionat.

Datoriile totale ale grupului, care a ajuns să deţină cea mai dezvoltată reţea fixă de fibră optică din România, au crescut cu 9% faţă de anul precedent. RCS&RDS a fost şi în 2018 compania locală de IT&C cu cea mai mare datorie.

O companie locală care mai avea un raport asemănător datorii / cifră de afaceri era compania de cablu UPC, care a fost preluată însă de grupul britanic Vodafone pentru a putea ataca piaţa de servicii convergente fix - mobil.

Telekom, care depăşea RCS&RDS la capitolul datorii dacă erau puse la un loc sumele datorate de toate firmele grupului la un loc, şi-a redus masiv gradul de îndatorare în 2019, de la 6,3 mld. lei în 2018 la 2,1 mld lei în 2019, pe fondul deciziei acţionarului majoritar - grupul elen OTE - de a aduce 800 de milioane de euro la capitalul social al companiei de telefonie mobilă din grup, fosta Cosmote România, prin emiterea de acţiuni noi. Astfel în top 5 datorii mai intră acum doar divizia fixă a Telekom. OTE a reglat situaţia datoriilor pentru că încearcă să scape de operaţiunile din România printr-un exit către Orange şi RCS&RDS Digi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO