Business Hi-Tech

Topul companiilor IT&C care fug de plata taxelor în SUA

Topul companiilor IT&C care fug de plata taxelor în SUA

Autor: Ioana Nita

14.08.2013, 22:55 535

Microsoft şi IBM se clasează pe primele locuri în topul companiilor americane din domeniul tehnologiei care îşi ascund profiturile în străinătate pentru a evita plata taxelor şi impozitelor ridicate din SUA, potrivit datelor analizate de Bloomberg.

Profiturile Microsoft declarate în 2012 în străinătate se ridică la 76,4 miliarde dolari, iar cele ale IBM la 44,4 miliarde dolari, conform declaraţiilor fiscale completate de companii. Cei doi giganţi IT sunt urmaţi în clasament de producătorul de echipamente de reţea Cisco şi de Apple, ale căror profituri netaxate în SUA sunt de 41,3 miliarde dolari, respectiv 40,4 miliarde dolari.

Clasamentul realizat se Bloomberg se bazează pe datele declarate de cele 70 de companii care fac parte din categoria tehnologiei informaţiei a indicelui bursier S&P 500 şi de cele cinci firme din categoria internet şi retail ale indicelui S&P 500.

Răspunsul reprezentanţilor Microsoft contactaţi de Bloomberg a fost de fapt o trimitere către discursul vicepreşedintelui Microsoft Bill Sample, susţinută în Congres în septembrie anul trecut, în care acesta menţiona că taxele şi impozitele impuse în SUA asupra câştigurilor din străinătate descurajează investiţiile în ţară şi trebuie modificate pentru a fi competitivi cu partenerii comerciali ai Statelor Unite.

Companiile americane au în total în străi­nătate câştiguri de 2.000 miliarde dolari care nu sunt taxate în SUA. Acestea optează pentru declararea unor profituri mari în afara ţării de origine pentru a plăti taxe şi impozite mai mici, iar în unele cazuri companiile au găsit chiar modalităţi de a aduce banii în SUA prin achiziţii sau alte mijloace.

Preşedintele American Barack Obama a făcut demersuri pentru rezolvarea acestei probleme, propunând în februarie 2012 reducerea ratei de impozitare a profitului pentru majoritatea companii de la 35% la 28%. În acelaşi timp, el a propus eliminarea facilităţilor fiscale şi modificarea altor articole din codul fiscal.

În 2004 s-au luat măsuri cu privire la crearea unor facilităţi fiscale, însă acestea nu au avut impactul dorit. Companiile au profitat de facilităţile fiscale pentru a crea locuri de muncă şi pentru majorarea investiţiilor interne. Măsurile au încurajat de fapt companiile să îşi ascundă profiturile în străinătate în aşteptarea unui nou val de reduceri ale taxelor şi impozitelor din SUA. 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO