Business Hi-Tech

Toshiba a iesit din groapa pierderilor. Fujitsu mai asteapta

29.04.2003, 00:00 10

Cererea mare de cipuri, camere digitale, laptopuri si telefoane mobile a readus Toshiba in profit, in timp ce principalul sau adversar, Fujitsu, a inregistrat pierderi enorme pentru al doilea an consecutiv.
Daca anul trecut ambele companii erau cu un picior in groapa, Toshiba cu pierderi de peste 2 miliarde de dolari, iar Fujitsu cu pierderi de peste 3 miliarde $, unii analisti apreciaza ca anul acesta exista un invingator clar, iar acesta este copilul minune al computerelor - Toshiba.
Compania a reusit in premiera sa intre in topul primulor cinci producatori mondiali de computere si a trecut printr-un program de restructurare ce s-a dovedit a fi eficient. Gartner nu mai citeaza anul acesta Fujitsu intre primii cinci producatori mondiali de computere, in timp ce IDC spune ca Fujitsu impreuna cu Fujitsu-Siemens ajung pe locul al patrulea, depasind Toshiba ca numar de laptopuri si PC-uri vandute.
Toshiba a reusit sa realizeze un profit net de 154 de milioane de dolari pe anul fiscal incheiat in martie, incasarile totale insumand 47 de miliarde de dolari, cu 5% mai mult ca in anul precedent. Pierderile totale insumate de Fujitsu se ridica la peste un miliard de dolari, iar incasarile totale au scazut cu 8 procente, la 38 de miliarde de dolari.
Ambele companii au avut de suferit din cauza competitiei tot mai intense venite din partea producatorilor chinezi, a preturilor mici practicate de acestia, spun anlistii, care nu uita sa citeze problemele generale din industria IT, virusul ucigas SARS din Asia si razboiul din Irak abia incheiat ca principalele problerme ce au afectat economia in general.



Toshiba revine in profit
Toshiba a reusit sa revina in profit dupa ce anul precedent a  avut pierderi de peste 2 miliarde de dolari. Producatorul japonez, care a trecut printr-un amplu program de restructurare in ultimul an, a anuntat ca urmatorul an va fi si mai bun, sperand intr-o crestere de cateva procente a nivelului profitului.
Oficialii companiei au declarat ca restructurarea a fost un succes, profitul fiind adus in special de noua strategie, rezumata in renuntarea la diviziile care creau pierderi si formarea de aliante cu fostii adversari pentru a spori vanzarile.
Unul dintre succesele Toshiba a fost inregistrat de divizia producatoare de cipuri, care concureaza direct cu Fuijitsu. Reducerea cheltuielilor si politica de acorduri comerciale au functionat insa si aici. Bazandu-se pe succesul de piata al cipurilor de memorie flash, Toshiba spera ca anul urmator  profitul diviziei de cipuri sa creasca cu 25%.
 In plus, Toshiba spera ca vanzarile de PC-uri vor contribui de asemenea la cresterea profitului companiei, anuntand ca va vinde anul urmator 4,5 milioane de PC-uri, fata de 3,9 milioane cat a vandut in anul fiscal incheiat.



Schimbari la varf la Fujitsu
Principalul rival al Toshiba, Fujitsu a inregistrat un al doilea an de pierderi, suma totala a acestora ridicandu-se la 1 miliard de dolari, in scadere totusi fata de anul trecut. Conducerea companiei a citat un profit operational de cateva sute de milioane de dolari, insa nici pe departe de ajuns pentru cheltuielile imense ale companiei. Pierderile au fost cauzate in principal de restructurare, au spus oficialii companiei, care au preciat insa ca acest program nu se va incheia prea curand. De asemenea, scaderea valorii actiunilor a afectat rezultatele financiare ale companiei.
Fujitsu spera ca va renevi in profit in urmatorul exercitiu fiscal, apreciind ca va avea un profit net de  aproximativ 250 de milioane de dolari, lucru cu care analistii nu prea au fost de acord. Acestia spun ca Fujitsu incearca sa se reorganizeze dupa modelul International Business Machines (IBM), dar ca planul nu pare a da rezultatele dorite.
Conducerea companiei Fujitsu a mai anuntat ca va continua si schimbarile la nivel de management. Fostul sef al diviziei de software si servicii IT - Hiroaki Kurokawa va deveni director general al companiei, in timp ce actualul sef, Naoyouki Akikusa urca in prozitia de presedinte al consiliului de adminsitratie.
Aceasta miscare este vazuta de analisti ca o recompensa acordata diviziei de servicii, care a reusit sa aduca profit si sa contrabalanseze intr-o oarecare masura pierderile cauzate de divizia producatoare de cipuri si cea care realizeaza echipamente pentru telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO