Business Hi-Tech

Toshiba pierde 1 mld. $ din aventura HD DVD

17.03.2008, 21:15 13

Actiunile Toshiba au scazut la bursa din Tokio cu 1,8%, la 721 yeni japonezi, ca urmare a materialelor aparute in presa japoneza potrivit carora retragerea de pe piata formatului media de inalta definitie DVD ar duce la inregistrarea unor pierderi de pana la 100 de miliarde de yeni (640 de milioane de euro) pentru anul fiscal in curs, care se va incheia la finele lunii martie, scrie Bloomberg.
Pe 18 februarie, actiunile Toshiba cresteau cu 5,7%, dupa ce compania a anuntat ca va renunta la formatul HD DVD, iar de la acea data au s cazut 13 procente.
Pierderile de 100 de miliarde de yeni sunt asteptate sa includa costurile de promovare de aproximativ 50 de miliarde de yeni (320 mil. euro) efectuate pana la momentul retragerii, in timp ce restul pierderilor vor proveni din dezafectarea sau reprofilarea liniilor de productie a playerelor HD DVD.
Profitul operational al companiei este asteptat sa ajunga la aproximativ 250 de miliarde de yeni (1,57 mld. euro). Toshiba a raportat anul trecut un profit operational de 258,4 miliarde de yeni (1,63 mld. euro).
Compania nipona a abandonat pe 19 februarie tehnologia din spatele uneia dintre cele mai noi tehnologii media, dupa ce Warner Brothers Entertainment, cea mai mare casa de productie de continut media pentru DVD-uri, a declarat ca se va alia cu Sony, proprietarul formatului Blu-ray, rival HD DVD.
Toshiba detinea la acea vreme parteneriate similare cu studiourile NBC Universal, Paramount Pictures (Viacom) si DreamWorks Animation. Dar decizia Warner i-a determinat pe marii retaileri din Statele Unite sa inceteze vanzarea produselor HD DVD.
Masura a afectat si Microsoft, producatorul consolelor de jocuri video Xbox 360, care folosesc pentru redarea continutului HD playere HD DVD. Astfel, Microsoft ar putea semna un parteneriat cu Sony ? producatorul consolelor Play Station, in urma caruia ar putea adapta tehnologia Blu-ray pentru consolele Xbox in ciuda rivalitatilor de pe piata consolelor. Initial, Microsoft a ales sa sustina standardul HD DVD, promovat de un consortiu condus de japonezii de la Toshiba. Compania oferea spre vanzare o unitate optica externa HD DVD drept accesoriu pentru Xbox 360.
Pana in prezent, Sony si-a promovat propria consola PlayStation 3 prin intermediul unitatii Blu-ray incorporate, sustinand ca este principala caracteristica ce o diferentiaza de consola rivala a Microsoft. Pe de alta parte, retragerea Toshiba nu va aduce beneficii doar rivalei Sony, ci si unor terti, precum retailerul japonez Edion, care a anuntat ca poarta negocieri cu oficialii Toshiba pentru a inlocui in propriile magazine playerele HD DVD cu playerele compatibile Blu-ray. Potrivit termenilor negocierilor, utilizatorii echipamentelor care folosesc playere HD DVD vor primi un player nou Blu-ray daca vor plati diferenta de pret din magazinele Edion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO