Business Hi-Tech

Tranzactiile din telecom s-au dezghetat: RCS cumpara Air Bites, slovacii preiau Datanet

Tranzactiile din telecom s-au dezghetat: RCS cumpara Air Bites, slovacii preiau Datanet
14.01.2010, 23:08 234

Achizitia Datanet si Airbites, operatori telecom de micidimensiuni, cu afaceri sub cota de 20 de milioane de euro - asa cummai sunt alte cateva sute in Romania, arata ca estimarile privindun an in care consolidarea pietei locale telecom se va accelera pefondul accesului dificil la finantare s-ar putea dovediintemeiate.

Spre exemplu, pe piata de cablu TV aproape 500 de mici companiidetin aproape 700.000 de clienti, numar care scade insa pe zi cetrece, pe fondul achizitiilor prin care companiile mari de pe piataisi inghit rivalii.

Cel mai recent exemplu este achizitia Air Bites, divizia dinRomania a companiei elevetiene Swisscom, de catre operatorul detelecomunicatii RCS&RDS, potrivit unui anunt al furnizorului deservicii de televiziune prin internet, prin care clientii suntinstiintati ca toate drepturile si obligatiile contractuale sunttransferate catre RCS& RDS.

"In urma parteneriatului incheiat intre furnizorul dumneavoastrade servicii de telecomunicatii Air Bites si societatea RCS&RDS,serviciile de care beneficiati sunt furnizate de catre RCS&RDS. Air Bites va instiinteaza ca toate drepturile si obligatiilecontractuale sunt transferate catre societatea RCS&RDS", searata intr-un anunt publicat pe site-ul airbites.ro

Infiintata in anul 2005, Air Bites furniza servicii detelecomunicatii (telefonie, internet, televiziune IP) in Capitalasi alte cateva orase din tara.

Compania ajunsese la 45.000 de clienti, potrivit evaluarilor depe piata. In 2008, societatea a consemnat o cifra de afaceri de 2,9mil. euro si o pierdere neta de 8,5 mil. euro. La finele lui 2008datoriile totale ale companiei treceau de 20 mil. euro, potrivitdatelor de la Ministerul Finantelor.

Tranzactia s-ar fi incheiat pentru o suma sensibil mai mica de 4mil. euro, in conditiile in care elvetienii cautau de mult timp uncumparator pentru operatiunile din Romania - o piata extrem dedura, cu un nivel foarte redus al tarifelor. Swisscom si-a vandutanul trecut si afacerea din Bulgaria.

Cu o retea care acopera peste 200 de orase, RCS&RDS estenumarul 1 pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si prinsatelit, cu un numar de peste 2,55 milioane de abonati.

Compania controlata de Zoltan Teszari a fost un cumparator activde retele de cartier, strategie care - combinata cu tarifeagresive, a adus operatorul pe primul loc pe piata de cablu TV,inaintea UPC. Odata cu achizitiile realizate in ultimul an, RCS s-adistantat puternic de UPC, al doilea jucator pe cablul TV.

RCS, companie cu afaceri de 387 mil. euro in 2008, mai esteprezent si pe piata telecomunicatiilor din Ungaria, Cehia,Slovacia, Croatia, Serbia si Spania.

Slovacii vor sa se extinda pe servicii

Integratorul de sistem Soitron din Slovacia a cumparat 51% dinactiunile furnizorului roman de solutii de networking sicomunicatii Datanet Systems, preluarea fiind parte a strategiei dedezvoltare regionala a companiei, care controleaza alte doua firmedin Cehia si Slovacia.

"Prin cooperarea dintre Soitron si Datanet Systems ne asteptamla efecte sinergice, benefice pentru evolutia afacerilor, cu atatmai mult cu cat portofoliile noastre de produse sunt similare -solutii complexe de comunicare de date si voce", a declaratdirectorul executiv al Soitron, Ondrej Smolár. Valoarea tranzactieinu a fost precizata.

"Datanet are oportunitatea de a-si dezvolta afacerile dinRomania prin extinderea portofoliului de solutii si servicii. Inplus, putem contribui la cresterea regionala a afacerilor la nivelde grup prin expertiza noastra in domeniul proiectarii siimplementarii de sisteme de comunicatii pentru managementultraficului aerian, cat si pentru alti clienti din verticaleleindustriale strategice precum telecomunicatiile, bancile sautransporturile", a adaugat directorul general al Datanet Systems,Vasile Velicu.

Romanii raman in management

Soitron este integrator de solutii informatice si decomunicatii, are peste 750 de angajati si venituri anuale de peste47 de milioane de euro. "Pentru 2009, estimam o cifra de afaceri depeste 20 de milioane de dolari. (...) Pornim in 2010 cu o situatiefinanciara buna, fara credite la banci, cu toate platile la zicatre furnizori. Ne propunem un buget de venituri si cheltuielicomparabil cu cel din 2009", a declarat pentru Mediafax directorulgeneral al Datanet Systems.

El a adaugat ca firma va face 3 angajari in acest an, urmand saajunga la 35 de salariati. Managementul operativ al companiei varamane acelasi, respectiv Vasile Velicu in functia de directorgeneral, iar Gabriel Musat director executiv, ambii fiind incontinuare si membri in Consiliul de Administratie.

Infiintata in anul 1998, Datanet Systems este unul dintre ceimai importanti parteneri ai Cisco in Romania. In 2008, DatanetSystems a consemnat o cifra de afaceri de 15 mil. euro si un profitde 2,2 mil. euro.

Oprea, veteran pe piata telecom

Alexandru Oprea, 50 de ani, este cel mai longeviv directorgeneral de pe piata telecom din Romania, el fiind seful companieidetinute de oradeanul Zoltan Teszari inca din anul 1997. RCS areafaceri anuale de aproximativ 400 mil. euro si s-a extins si pealte piete internationale. Oprea a condus expansiunea puternica acompaniei dupa liberalizarea pietei telecom locale in 2003,RCS&RDS ajungand cel mai mare operator de servicii TV siinternet din Romania si numarul doi pe telefonia fixa. Inainte de alucra pentru RCS&RDS, Alexandru Oprea a fost directorulpropriei companii si seful unei case de brokeraj. El a absolvitElectronica la Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO