Business Hi-Tech

Tudor, IBM: Avem aproape 100 de posturi libere, in Bucuresti si Brasov

Tudor, IBM: Avem aproape 100 de posturi libere, in Bucuresti si Brasov
06.05.2010, 23:05 451

IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor deservicii IT din lume, va continua sa faca recrutari si anul acestapentru pozitii de junior si specialist IT, care sa lucreze pentrucentrele internationale IBM din Romania. In prezent, pe site-ul IBMexista 84 de pozitii deschise, pentru Bucuresti si Brasov.

"Centrele internationale IBM din Romania au facut recrutarisaptamanale si anul trecut si fac si anul acesta, urmand un plan decrestere bine stabilit acum mai bine de doi ani", spune MihaiTudor, directorul general al IBM Romania. Pentru aproximativ 90%din pozitiile deschise afisate pe site-ul companiei, candidatiitrebuie sa aiba experienta. Din ultimele informatii cunoscute, IBMare aproximativ 1.500 de angajati in Romania. Compania are catevapozitii deschise si pentru juniori.

IBM Romania cauta in special absolventi de Politehnica (aifacultatilor de Automatica si Calculatoare, Electronica sauInginerie in limbi straine), dar si absolventi de ASE (Facultateade Cibernetica) sau ai Universitatii din Bucuresti (Facultatea deMatematica si Informatica).

Firmele au reluat angajarile dupa primul trimestru al acestui ansi au deblocat bugetele de recrutare, pentru ca au nevoie depersonal. Desi numarul de candidati este mai mare in prezent,companiile cauta in special personal cu experienta, iar ofertelesalariale sunt, in general, mai mici cu 20% fata de 2008. Insapentru candidatii din IT ofertele salariale nu au scazut pe fondulcrizei, avand in vedere faptul ca, pentru o pozitie de entry- levelin domeniul IT software/ hardware, un proaspat absolvent defacultate castiga intre 500 si 1.200 de euro net, potrivit datelorfurnizate de firmele de recrutare. Peste 1.600 de joburi au fostoferite la ultimul targ de joburi la care au participatangajatorii, iar astazi are loc un alt targ de joburi pentruabsolventii de facultate, unde companiile au anuntat ca vor sa faca2.000 de recrutari.

"Valorile salariale pentru pozitiile de entry-level nu diferafata de cele existente pe piata de tehnologie informatica dinRomania", mai spune Tudor, care a adaugat ca IBM va recruta si15-20 de studenti pentru un program de internship platit.

Deficitul de specialisti in domeniul IT este de aproximativ20.000 de oameni, in conditiile in care companiile nu gasesccalificarile de care au nevoie. In prezent, in companiile dinindustria IT din Romania lucreaza aproximativ 90.000 deangajati.

Firmele de IT sunt, alaturi de lanturile din comertul modern sifirmele de outsourcing printre putinele care au anuntat ca vor facerecrutari masive in urmatoarea perioada. Unul din cele maiambitioase planuri de recrutare este cel al companieiHewlett-Packard, care isi va extinde in acest an cu 30% (600 deoameni) numarul de angajati din centrele de servicii dinRomania.

Programatorii romani raman in continuare ieftini comparativ cuvestul Europei, Statele Unite sau Canada, unde salariile ajung panala 4.000 - 5.000 de euro pe luna. Un software developer cuexperienta poate ajunge la castiguri de 2.000 - 2.500 de eurointr-o multinationala prezenta pe piata locala.

Ce crede seful IBM despre posibila majorare ataxelor

Directorul general al IBM Romania spune ca nici nu "doreste" saia in considerare majorarea taxelor si nici nu a facut planuripentru aceasta posibilitate. Recent, surse guvernamentale audeclarat ca FMI a cerut Guvernului sa creasca cu 4% cota unica, dela 16% la 20% si cu 5% TVA (pana la 24%), pentru ca Romania saajunga la tinta de deficit convenita cu Fondul. "Scenarii pentrusituatii dezavantajoase exista in fiecare companie si industrie.Majorarea taxelor va duce la plecarea creierelor romanesti dinindustria IT in afara tarii, iar statul va pierde din incasarile detaxe", spune Tudor, care a adaugat ca IBM este membra a Camerei deComert Americane in Romania (AmCham), organizatie care va militaimpotriva acestor masuri. El a adaugat ca specialistii IT auincetat sa mai plece din tara tocmai pentru ca exista unelefacilitati fiscale pentru dezvoltatorii software.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO