Business Hi-Tech

UE ar putea forta scindarea companiilor telecom

29.08.2007, 18:23 11

Cele mai puternice grupuri de telecomunicatii din Uniunea Europeana - cu afaceri anuale de 289 mld. euro, ar putea fi divizate in urma planurilor Comisiei Europene de a stimula competitia de pe pietele tarilor membre, scrie Financial Times.
Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii, intentioneaza sa creeze o noua autoritate de reglementare la nivelul intregii Europe, pentru a se asigura ca regulile de piata sunt aplicate corespunzator in toate tarile membre.
Propunerile Comisiei fac parte din cea mai mare restructurare din agenda UE pentru segmentul de telecomunicatii. Obiectivele Comisiei prevad utilizarea la scara larga a serviciilor de internet de mare viteza, precum si intensificarea competitiei intre tari.
Planurile propuse de Reding subliniaza interesul semnificativ generat de un sector care este din ce in ce mai important pentru competitivitatea economica in cadrul Uniunii. Aceste noi posibile relgementari ar putea multumi grupurile telecom recent infiintate, care incearca sa faca incursiuni pe un teritoriu dominat de foste monopoluri de stat.
Insa, deoarece multe tari membre sunt reticente in a renunta la propria putere de reglementare, analistii sustin ca schimbarile aduse de Comisie ar putea starni un conflict cu operatorii cu vechime, precum France Telecom sau Deutsche Telekom.
Reding a declarat ca, daca masurile propuse de Comisie nu vor reusi sa reduca pozitia dominanta pe piata a unui operator, companiile telecom ar putea fi fortate sa-si separe - dar nu sa si vanda - diviziile de retele de cele de servicii, astfel incat rivalii sa aiba acces la infrastructura acestora.
Spre exemplu, un operator de telefonie mobila ar urma sa functioneze prin doua companii: una care sa se ocupe exclusiv de administrarea infrastructurii (instalari/mentenanta antene, retele de fibra optica) si o alta care sa furnizeze serviciile de telefonie si care sa gestioneze si relatiile cu clientii.
Reding a amintit de cazul British Telecom (BT), cel mai mare grup de telecomunicatii din Marea Britanie, care a ajuns la o intelegere cu autoritatile de reglementare in 2005, pentru a le oferi companiilor concurente acces la reteaua care leaga locuintele clientilor de centrale. Conform reglementarilor, competitorii BT au acelasi statut precum divizia de servicii pentru consumatori si corporatii a BT.
Principalii operatori de pe piata sunt ingrijorati de planurile lui Reding. "Inca nu ne este clar ce probleme doreste Comisia Europeana sa rezolve, deoarece nu am fost consultati in acest sens", au declarat reprezentanti ai Etno, grupul de lobby al operatorilor. Acestia au adaugat ca preturile la nivel de consumator se afla intr-un declin permanent, iar competitia pe piata este din ce in ce mai intensa.
Si agentia propusa de Reding s-a confruntat cu critici din partea analistilor. Acestia sunt de parere ca agentia reprezinta de fapt un paravan pentru Comisie, care va putea sa joace un rol mai important pe pietele nationale de comunicatii.
Reding urmeaza sa prezinte oficial propunerile sale in intervalul octombrie-noiembrie in fata Parlamentului European.

Vin reguli noi in telecom?
CE avertizeaza ca monopolurile de pe pietele telecom din UE ar putea fi divizate pentru a putea stimula competitia
Potrivit comisarului UE Viviane Reding, operatorii ar putea fi nevoiti sa separe diviziile de servicii de cele care se ocupa de retea, pentru a le oferi competitorilor acces la propria infrastructura
Planurile CE intampina o rezistenta puternica din partea operatorilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO