Business Hi-Tech

UE investighează peste 500 de site-uri internet pentru că atrăgeau clienţi cu informaţii false despre creditele de consum

UE investighează peste 500 de site-urile internet pentru credite de consum

Foto: Shutterstock

Autor: Claudiu Ilioiu

10.01.2012, 14:13 425

Autorităţile naţionale a făcut o investigaţie la nivelul întregii UE a site-urilor internet care oferă credit de consum pentru a verifica dacă consumatorii primesc informaţiile la care au dreptul în temeiul legislaţiei UE privind consumatorii înainte de semnarea unui contract de credit de consum, se arată într-un comunicat al Centrului European al Consumatorilor din România.

UE a verificat peste 500 de site-uri internet din cele 27 de state membre, plus Norvegia şi Islanda.

Autorităţile au marcat 70 % (393) site-uri pentru investigaţii ulterioare. Probleme principale au ţinut de publicitatea care nu include informaţiile standard necesare, ofertele care au omis informaţii esenţiale pentru luarea unei decizii şi costurile care au fost prezentate în mod înşelător. După verificare, autorităţile naţionale de aplicare a legii vor contacta instituţiile financiare şi intermediarii de credit în legătură cu suspiciunile de nereguli şi le vor cere să aducă precizări sau să ia măsuri de remediere.

Verificarea a vizat în mod special modul în care întreprinderile aplică Directiva privind creditul de consum (transpusă recent de statele membre), al cărei scop este de a ajuta consumatorii să înţeleagă şi să compare ofertele de credit.

"Atunci când oamenii caută credit, descoperă uneori că acest credit se dovedeşte a fi mai scump decât părea la început, deoarece informaţii importante lipsesc sau sunt neclare. Creditul de consum nu este întotdeauna uşor de înţeles şi de aceea există o legislaţie europeană pentru a-i ajuta pe consumatori să ia decizii în cunoştinţă de cauză. Prin urmare, este foarte important ca întreprinderile să ofere consumatorilor informaţiile corecte şi necesare. Şi este rolul Comisiei să colaboreze cu autorităţile naţionale de aplicare a legii pentru a realiza acest lucru", a declarat în comunicat comisarul UE pentru consumatori, John Dalli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO