Business Hi-Tech

UE pregateste reguli dure pentru operatorii de servicii Internet

28.06.2006, 19:10 14

Comisarul european Viviane Reding va anunta in aceasta saptamana propunerile sale de modificare a legislatiei europene din domeniul telecom, prin care urmareste eliminarea unei serii de reglementari pentru companiile care ofera servicii de telefonie fixa, mobila si cablu TV, dar va majora drastic nivelul de monitorizare a operatorilor de servicii de Internet de mare viteza (broadband), scrie International Herald Tribune.
Conform declaratiilor unor oficiali care au avut acces la proiectele comisarului, citate de publicatie, Viviane Reding este de parere ca serviciile de acces la Internet sunt inca, adesea, controlate de fostele monopoluri din industrie, care refuza sa le ofere acces la propriile retele.
Reprezentantii autoritatilor de reglementare si ai operatorilor telecom din Europa au reactionat precaut la informatiile privind proiectele comisarului european.
"Opinia noastra, de-a lungul timpului, a fost ca daca un sistem functioneaza nu-l strici", spune Simon Bates, purtator de cuvant al Grupului autoritatilor de reglementare europene, o asociatie care reprezinta cele 25 de autoritati de reglementare telecom din tarile UE.
Andreas Middel, purtator de cuvant al Deutsche Telekom, a declarat ca planul Vivianei Reding nu va simplifica legislatia, ci chiar va impune mai multe norme de reglementare.
Drept exemplu, Middel a mentionat intentia oficialului european de a reglementa, pentru prima oara, pretul mesajelor scrise trimise de pe telefonul mobil (SMS-uri) de catre operatorii din Uniunea Europeana.
Proiectul ar urma sa elibereze operatorii de cablu si foste monopoluri precum BT Group, Deutsche Telekom sau France Telecom de obligativitatea de a obtine permisiunea autoritatii nationale de reglementare pentru majorarea tarifelor pentru afaceri mature, precum serviciile de voce pentru companii, incepand de anul viitor. Mai mult, operatorii ar putea sa nu mai fie obligati sa-si inchirieze retelele catre companiile care vand servicii de voce competitive.
Insa, in ceea ce priveste serviciile de acces la Internet in banda larga (broadband) furnizate prin liniile telefonice, Reding cere ca fostele monopoluri telecom sa faca fata unor reglementari mult mai dure, precum si unui set de sanctiuni daca nu le ofera acces competitorilor la propriile retele.
De asemenea, Reding propune o serie de masuri care vor acorda Bruexelessului o putere si mai mare asupra companiilor din industrie, printre propuneri numarandu-se si intentia de restrangere a puterilor agentiilor nationale de reglementare care ar urma sa fie coordonate de un sistem centralizat european de reglementare, similar Bancii Central-Europene, scrie International Herald Tribune.
Recomandarea vine intr-un moment in care Comisia incearca sa-si accelereze eforturile de a implementa legislatia telecom adoptata la nivelul UE in toate cele 25 de tari membre in conditiile in care executivul comunitar considera aceasta industrie esentiala pentru viitorul continentului. In trecut, membrii UE au blocat o initiativa similara.
Insa acum, pe masura ce fostele monopoluri nationale si-au extins afacerile pe continent, granitele dintre interesele economice si cele geografice au devenit tot mai putin vizibile. Spre exemplu, fostul monopol danez TDC realizeaza acum cea mai mare parte a vanzarilor si profitului in alte tari decat Danemarca.
La aceasta data, doar cinci din cele 25 de tari membre ale UE (Danemarca, Suedia, Olanda, Finlanda si Marea Britanie) au aplicat strict regulile UE privind obligativitatea fostelor monopoluri de a oferi acces la propriile retele pentru competitorii care vand servicii de acces la Internet de mare viteza, iar rezultatele se vad: in cele cinci tari penetrarea serviciilor de acces broadband la web a depasit 20 de procente, cea mai mare rata din UE.
Prin contrast, Germania, tara UE cu cel mai ridicat numar de locuitori (82 de milioane), nu le-a oferit competitorilor acces la propria retea si controleaza si acum 96% din conexiunile broadband, astfel ca rata de penetrare a serviciilor broadband este de numai 12,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO