Business Hi-Tech

UE propune spargerea fostelor monopoluri telecom

03.07.2006, 19:20 19

Mult asteptata propunere de reformare a legislatiei telecom din UE, publicata la sfarsitul saptamanii trecute de comisarul Viviane Reding, a produs consternare in randul industriei cu proiectul de a le cere fostelor monopoluri din telefonia fixa sa-si delimiteze afacerile cu retele de cele prin care ofera servicii, scrie FT.
Companiile au fost surprinse de referirile la modelul de reglementare care a dus la "spargerea" afacerilor gigantului AT&T in 1984. Conform Vivianei Reding, companiile vor avea fie aceasta optiune, fie aceea de a-si delimita structural liniile de afaceri, astfel incat Bruxellesul sa fie sigur ca fostele monopoluri nu vor altera concurenta.
Reding s-a declarat hotarata sa adopte reglementari care sa duca la ridicarea unor "ziduri chinezesti" intre business-urile companiilor, pentru a se asigura ca noii jucatori care ofera servicii Internet de mare viteza vor avea sanse pe piata. De cealalta parte, asociatia operatorilor a respins propunerile, sustinand ca acestea vor duce doar la suprareglementarea unei industrii extrem de competitive.
Reding a avansat si propuneri de infiintare a unei agentii de monitorizare a spectrului radio din UE si a unei suprastructuri de reglementare in domeniul telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO