Business Hi-Tech

Ultima runda a razboiului din telefonia mobila

12.12.2007, 20:04 16

Decembrie este si pentru telefonia mobila una din cele mai bune perioade de atragere de clienti noi, clientii cumparand adesea cartele sau contractand abonamente odata cu achizitionarea sau inlocuirea unui telefon mobil.
In ultimul trimestru al anului 2006 operatorii de telefonie mobila au atras aproape 1,7 milioane de clienti noi, din cei patru milioane de clienti noi adaugati pe durata intregului an.
Lupta de final de an pe clienti noi vine dupa un an in care industria locala de telefonie mobila a crescut peste asteptari, iar tarifele au continuat sa scada pe fondul concurentei tot mai puternice de pe piata. De la inceputul acestui an, cei trei operatori de telefonie mobila care sunt si cei mai activi de pe piata, au atras peste 3,7 milioane de clienti noi. Cel mai mare numar de utilizatori noi a fost raportat de Cosmote, peste 1,5 milioane de utilizatori, urmat de Orange cu aproape 1,3 milioane de clienti. Liderul pietei locale de telefonie mobila si-a reevaluat de cateva ori in sus obiectivele de crestere ca numar de clienti pe acest an, estimand ca ar putea ajunge curand la 10 milioane de clienti. La inceputul acestui an Richard Moat, seful Orange, estima ca operatorul va avea la finalul acestui an 8,7 milioane de clienti.
Ofertele lansate de cei trei operatori pentru perioada de sarbatori arata ca utilizatorii care contracteaza abonamente raman cea mai "vanata" categorie de clienti. Pe langa o serie de telefoane mobile care sunt oferite gratuit sau la pret redus, clientii care contracteaza abonamente pe o perioada mai lunga (doi ani) sunt si cei carora li se ofera cele mai consistente reduceri fata de tarifele de lista. Astfel, operatorii propun reduceri la plata abonamentului lunar sau chiar gratuitatea acestuia pe o perioada limitata. Operatorii propun si o serie intreaga de extraoptiuni care furnizeaza apeluri sau mesaje text gratuite, cu precadere in retea, modalitate prin care incearca sa determine clientii sa cheltuiasca mai mult pe serviciile telecom.
In ce priveste ofertele destinate utilizatorilor de cartele preplatite, cea mai mare categorie de clienti de telefonie mobila de pe piata locala, operatorii se bat in propunerile de extraoptiuni care sunt activate dupa achizitionarea cartelei cu numar. Toti cei trei operatori incearca sa exploateze la maximum baza de clienti pe care o detin, toate extraoptiunile incurajand apelurile sau SMS-urile in retea. Cosmote, care e despartit de sase-sapte milioane de clienti de liderii pietei, include in oferta sa de extraoptiuni si 10 minute de apeluri gratuite spre orice numar national.
Pe piata locala mai activeaza Telemobil (Zapp) - care asteapta clarificarea structurii actionariatului pentru a lansa un program de investitii si promovare pe piata, si RCS&RDS, care acopera in prezent doar opt orase cu serviciul DigiMobil.

Orange
Oferta abonamente - pentru un abonament de 3 euro pe 2 ani, utilizatorii nu platesc abonamentul timp de 3 luni si primesc gratuit 20 de minute nationale lunar pe toata durata contractului; prin activarea unei optiuni de 5,5 euro pe luna utilizatorii pot vorbi 180 de minute in retea seara si in weekend si au acces in plus timp de 6 luni la 80 de apeluri in retea in timpul zilei lunar si 800 de minute in retea la orice ora, lunar.
Oferta cartele preplatite - pentru cartelele activate pana la finele anului utilizatorii au acces la mai multe optiuni, printre care: 2008 minute in retea timp de un an, cu 4 euro/luna, 2008 mesaje scrise in retea timp de un an, cu 2 euro/luna; 60 de apeluri in retea, timp de 3 luni, cu 2 euro/luna, primul apel in retea gratuit, in fiecare zi pana la ora 10; pana la 20% credit bonus pentru orice reincarcare de minim 4 euro

Vodafone
Oferta abonamente - reducere de 50% din tariful abonamentului timp de un an; in functie de planul tarifar, de la 50 minute nationale sau 100 de minute in retea pana la 400 de minute nationale sau 800 de minute in retea incluse in abonament - pentru contractele pe 2 ani; 1.000 de minute lunar, in re?eaua mobila si fixa Vodafone, pentru 5,95 euro/luna, timp de 6 luni; optiunea 100 SMS-uri in retea lunar cu 1,19 eurocenti/SMS gratuita in primele 2 luni
Oferta cartele preplatite - credit initial de 4 euro pentru cartelele activate pana la sfarsitul anului; optiunea "promotia de Craciun" prin care utilizatorii primesc in schimbul a 3 euro pe luna 200 de minute pe luna cu pana la 5 numere favorite din retea; bonus de 10 euro, cate 2 euro/luna, timp de 5 luni, daca este activata extraoptiunea "promotia de Craciun".

Cosmote
Oferta abonamente - clientii Cosmote pot activa o serie de optiuni, printre care: extraoptiunea care asigura 500 de minute si 500 de SMS-uri in retea pentru 3 euro pe luna; utilizatorii care activeaza extraoptiunea si se aboneaza pentru o perioada de 2 ani primesc 800 de minute nationale bonus, incluse in aceasta perioada de contract si nu platesc abonamentul timp de patru luni; abonamentele Cosmote includ pana la 480 de minute nationale pe luna si au tarife intre 3 si 53 de euro/luna (fara TVA)
Oferta cartele preplatite - utilizatorii de cartele pot activa pana in data de 7 ianuarie 2008 o extraoptiune care asigura 300 de minute, 300 de SMS-uri in retea si 10 minute nationale pentru 5 euro/luna; clientii noi care activeaza aceasta extraoptiune primesc un bonus de 200 de minute in retea valabile timp de o luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO