Business Hi-Tech

Un an al revolutiilor

28.01.2004, 00:00 11

Va spun ceva numele John Carmack si Gabe Newell? Daca da, nu mai este nevoie sa cititi acest articol, probabil sunteti chiar mai in tema decat insusi autorul. Daca nu, aflati ca sunt responsabili cu dezvoltarea a doua dintre cele mai asteptate jocuri ale acestui an, Doom 3 si Half Life 2. Si ce daca? Pai e simplu: o vorba aruncata de unul din cei doi si consistenta comunitate internationala de gameri, care abia asteapta produsele celor doi, se poate napusti imediat sa cumpere o anume componenta de calculator care sa permita rularea cursiva si cu detalii maxime a celor doua minuni software.
Adica upgrade, visul neplacut al parintilor si sotiilor si bucuria distribuitorilor de componente si a companiilor care asambleaza PC-uri.
Oricum, anul 2004 va fi anul upgrade-ului, care,an cazul Romaniei s-ar putea prelungi si in 2005, pentru ca PC-urile sunt pe cale sa se schimbe, iar schimbarile sunt majore. Noi procesoare, cu o arhitectura complet schimbata, alte componente, noi modalitati de interconectare si de comunicare intre componente si intre calculatoare sunt pe cale sa apara pe piata, sau au aparut deja, dar la preturi inca inaccesibile utilizatorului de rand.
Sa contabilizam noutatile acestea nemaipomenite: procesoare pe 64 de biti, slotul PCI express, formatul BTX sunt cele mai importante.  Chineza curata, nu? Nu-i chiar asa.
@Procesorul pe 64 de biti. AMD, compania care imparte cu Intel piata procesoarelor de calculator, il tot promite si anunta de cativa ani, iar in toamna anului trecut l-a lansat, in sfarsit, oficial. A fost extrem de important pentru AMD, vesnic pe locul doi in topul vanzarilor, sa apara pe piata cu acest procesor. Produsele AMD sunt asociate cu segmentul entuziast al utilizatorilor de PC-uri, gamerii inraiti de care pomeneam mai sus, avand in acelasi timp preturi mult mai joase in comparatie cu produsele similare oferite de Intel. Compania a detinut o buna perioada suprematia puterii de calcul, dar, de circa un an, procesorul Pentium 4, cu frecvente superioare de functionare, a detronat produsele AMD, procesoarele Athlon. In aceste conditii si sperand si intr-o redresare a situatiei financiare, AMD a marsat si a oferit pietei noul procesor. Care este diferenta intre Athlon 64 si restul procesoarelor pe 32 de biti? Oarecum naiv explicat, alaturi de o serie de inovatii legate de consumul de energie si de lucrul cu memoria sistemului, Athlon 64 stie sa efectueze nativ, fara algoritmi suplimentari, calcule cu numere mai mari - de ordinul 20 de miliarde de miliarde, fata de miliarde in cazul actualelor procesoare. Acest lucru se traduce printr-o viteza mai mare a calculatorului, vizibila chiar in lipsa unor programe scrise pe 64 de biti, iar in momentul in care vor aparea si programele dedicate diferenta va fi probabil mai mare. In acest sector este de asteptat ca Microsoft sa faca primul pas, prin lansarea unei versiuni de Windows pe 64 de biti. Compania din Redmond a anuntat de altfel noul sistem de operare, acesta chiar trebuia sa fie lansat, dar Microsoft asteapta probabil si replica celor de la Intel inainte de a face urmatoarea miscare.
Fapt este ca procesoarele exista si vor tenta din ce in ce mai multi utilizatori, dornici sa detina nu un sistem, ci SISTEMUL - cel mai puternic si mai performant.
@PCI Express. Actualele PC-uri sunt un amalgam de nou si vechi, cel mai bun exemplu fiind unitatea floppy, neschimbata de vreo 15 ani, enorm pentru o industrie unde schimbarile sunt chiar mai dese decat in moda feminina, sa spunem. Concret si vizual, slotul PCI este acel soclu de pe placa de baza in care de monteaza placile de extensie ale PC-ului - de sunet, de retea sau video in unele cazuri - alaturi de ansamblul de componente si instructiuni care fac sa se inteleaga intre ele respectivele componente. Cum standardul actual este vechi de circa 10 ani, vitezele cu care datele sunt transferate prin intermediul PCI-urilor actuale nu mai sunt suficiente pentru componentele moderne, iar in unele cazuri nici chiar anumite dimensiuni fizice nu mai ajung. Astfel incat undeva la jumatatea lui 2004 sunt asteptate sa apara placi de baza (in opinia unora placa de baza este cea mai importanta componenta a unui sistem) echipate cu noile sloturi. Deja fabricantii de placi video au anuntat produse ce suporta noul format chiar din prima parte a acestui an.
Formatul BTX de care vorbeam este legat de PCI Express si tine tot de standardele si formatul unui PC - dimensiuni, posibilitati si modalitati de conectare si, nu in ultimul rand, ventilatie, chestiuni din ce in ce mai importante pentru actualele unitati, cu componente cu viteze si consumuri de energie mai mari si care degaja mai multa caldura. Drept urmare actualul standard ATX va fi inlocuit de BTX (Balanced Technology eXtended) care promite sa racoreasca mai bine si sa asigure o protectie superioara sistemului. De evidentiat este si faptul ca sistemele BTX nu vor mai permite folosirea actualele porturi seriale, paralele si PS/2 (elementele la care se leaga in prezent mausii, tastaturile, imprimantele si restul perifericelor de calculator), viitorul fiind al porturilor USB.
Sigur ca modificarile de care vorbim se vor petrece treptat si pe piata vor exista formule mixte, care sa faca trecerea mai usoara, dar viitorul apropiat este al schimbarilor majore. O o ultima sugestie: nu schimbati configuratia PC-ului de indata ce a aparut o componenta sau un set de componente noi pe piata. De regula primele editii mai au unele probleme si sunt si scumpe, in timp ce versiunile ulterior modificate se dovedesc si mai stabile si mai performante si chiar mai ieftine.
dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO