Business Hi-Tech

Un nou sef la OTE si, indirect, la RomTelecom

16.04.2004, 00:00 16

Panagiotis Vourloumis a fost propus de noul guvern al Greciei pentru functia de presedinte si director executiv al OTE, cel mai important operator de comunicatii din Grecia si totodata actionarul majoritar al operatorului roman RomTelecom, scrie presa internationala, citand surse din interiorul executivului de la Atena.
Vourloumis ar urma sa-l inlocuiasca pe actualul sef al OTE, Lefteris Antonakopoulos.
Validarea ar urma sa fie aprobata de Adunarea generala a actionarilor programata in iunie, vot considerat o formalitate.
Statul elen detine o participatie de 33,7% din OTE, iar Vourloumis a fost propus chiar de catre noul premier de dreapta al Greciei, Costas Caramanlis, venit la putere in urma alegerilor din martie.
Posibilul nou sef al OTE, absolvent la London School of Economics, ocupa acum functia de presedinte al unei companii producatoare de frigidere din Atena, insa are o solida experienta bancara: a fost director la Commercial Bank (actuala Emporiki Bank), iar intre 1989- 2000 a ocupat functia de director executiv la Alpha Finance, divizia de investitii a celei de-a doua mare banca elena, Alpha Bank.
Dincolo de conotatiile politice ale schimbarii managementului OTE, observatorii pietei afirma ca Vourloumis, in ciuda lipsei de experienta in industria comunicatiilor, are sarcina de a readuce pe linia de plutire veniturile operatorului grec, care au scazut, mai ales cele din telefonia fixa, dupa liberalizarea pietei telecom elene, acum trei ani.
OTE a fost o vreme cea mai mare companie greceasca din punct de vedere al capitalizarii bursiere, insa anul trecut a evoluat slab pe bursa de la Atena: a crescut cu doar 3,6%, comparativ cu un 29% indicelui general.
O schimbare de conducere la OTE a fost ceruta intens de unii investitori. "Exista perceptia ca actualul management nu-si face treaba in privinta reducerii costurilor si in controlul societatilor mixte ale OTE din strainatate", comenta inainte de alegerile din martie un analist elen citat de agentiile internationale de presa.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO