Business Hi-Tech

Un salariu pe zi: Manuela Drăghia, ManpowerGroup: Un vicepreşedinte senior în IT poate ajunge la un salariu de 14.000 de euro pe lună în România

Autor: Dragoş Dinu

01.11.2017, 07:00 2009

Anul viitor, piaţa muncii va fi cel puţin la fel de efervescentă ca anul acesta, însă această tensiune va conduce la o adâncire a crizei de talente, a spus Manuela Drăghia, director RPO (recruitment process outsourcing) în cadrul furnizorului de soluţii privind forţa de muncă ManpowerGroup Solutions.

„Angajatorii caută oameni cu anumite competenţe, iar în piaţa muncii ori nu există ori sunt foarte puţini, ceea ce pune presiune pe salarii. Un dezvoltator software care ştie Java, pe lângă o combinaţie de abilităţi de programare, poate să câştige de la 1.500 de euro până la 3.500 de euro net pe lună, în timp ce în Bucureşti un şofer este plătit cu un salariu situat între o plajă de 1.500 - 2.500 de lei (330 – 550 de euro net - n. red.) pe lună“, a spus Manuela Drăghia, prezentă la emi­siunea online de business ZF Live.

Totodată, companiile fac multe recrutări şi la nivel de top management, iar pentru rolurile foarte importante sunt dispuse să ofere pachete salariale comparabile cu ofertele angajatorilor din alte state. „O poziţie de senior vice president în IT poate aduce unui candidat un venit care începe de la 5.000 de euro şi poate ajunge până la 14.000 de euro pe lună. Un om aflat într-o astfel de poziţie trebuie să aibă 15 ani de experienţă profe­sională şi cel puţin 10 ani de experienţă managerială. Trebuie să fie un om care a construit o echipă de la 0 şi a ajuns la 200 de oameni, de exemplu, şi trebuie să aibă abilităţi tehnice extraordinare, pe lângă componenta de leadership.“

În ceea ce priveşte situaţia actuală de pe piaţa muncii, Manuela Drăghia a spus că în ultimii ani s-a dezvoltat industria serviciilor de tip business process outsourcing (BPO), adică acele activităţi externalizate de o compa­nie către un terţ. Totodată, în conti­nuare, industria auto are o dinamică foarte bună, ca urmare a extinderii capa­cităţilor de producţie a fabricilor de componente auto.

În acelaşi timp, în industrii cum este cea farmaceutică, deficitul de talente din ultimii ani i-a determinat pe angajatori să se uite după manageri din alte industrii, respectiv telecom sau IT, ceea ce în trecut nu se întâmpla.

„Se caută oameni cu experienţă. La începutul carierei trebuie să îţi asumi că o perioadă de un an sau doi faci diverse joburi, treci prin diverse proiecte şi le iei ca pe nişte provocări, asta ca să îţi construieşti această experienţă. Însă uneori candidaţii aflaţi la început îşi setează nişte aşteptări care sunt nerealiste.“

Manuela Drăghia a spus că deficitul de talente este o cauză a majorărilor salariale, deoarece angajatorii care au nevoie de specialişti sunt dispuşi să plătească cu 20% mai mult peste nivelul salarial mediu din piaţă, ceea ce duce la o „creştere artificială a salariilor în piaţa din România“. „Anul viitor sunt preco­nizate majorări salariale de 4-5%“.

Manuela Drăghia a spus că există categorii de tineri care sunt foarte inteligenţi, care ştiu să îşi găsească singuri locurile de muncă care li se potrivesc şi ştiu să privească oportunităţile ca atare, sunt foarte informaţi, studiază compania în care vor să muncească şi dinamica ei în social media, dar există şi categorii de tineri care nu s-au maturizat suficient şi care stau sub „umbrela părinţilor“.

„La târgul de joburi s-a întâmplat să vedem tineri de 24 de ani care au venit la interviu împreună cu părinţii care vorbeau în numele lor. Ceea ce vor părinţii este una, iar ce vor tinerii este cu totul alta. Părinţii îşi doresc binele copiilor, să aibă un job sigur, pentru că ei vin dintr-o altă lume, cu o altă mentalitate. Important este să vorbim cu tinerii şi să aflăm ce îşi doresc ei cu adevărat“. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO