Business Hi-Tech

Un soft de de virtualizare e mai puternic decat Ford

16.08.2007, 21:08 22

Titlurile VMware, companie software care dezvolta solutii de virtualizare, s-au apreciat cu 76% in prima zi de la debutul companiei la bursa, determinand cresterea valorii de piata peste nivelul inregistrat de Ford Motor Company, al doilea producator de automobile din Statele Unite, scrie Bloomberg.
Marti, pretul actiunilor companiei a crescut cu mult peste nivelul de 29 de dolari (21,21 euro) la care VMware a tranzactionat 33 de milioane de titluri, inchizand la 51 de dolari (37,31 euro). Aceasta ascensiune a companiei, achizitionata de catre EMC in 2004 pentru 635 mil. dolari (511,2 mil. euro), ii confera o valoare de piata de 19,1 mld. dolari (13,9 mld. euro). Aceasta cifra plaseaza compania imediat in urma Adobe Systems si peste Symantec in topul celor mai mari companii de pe piata software.
De asemenea, listarea la bursa a VMware a fost unul dintre cele mai asteptate evenimente de acest gen din ultimii trei ani, dupa listarea Google, conform analistilor citati de Bloomberg.
Potrivit Renaissance Capital, anul acesta VMware a punctat cel mai mare avans al titlurilor intr-o singura zi. Compania a obtinut 957 mil. dolari (700,2 mil. euro) prin listarea la bursa. VMware, fondata in 1998, a anuntat ca intentioneaza sa utilizeze cei 957 mil. dolari stransi in urma listarii pentru a plati dividende companiei EMC si pentru a achizitiona un nou sediu.
VMware se specializeaza intr-un proces denumit virtualizare, care permite unui singur computer sa ruleze simultan mai multe sisteme de operare in cadrul unor sisteme virtuale, oferind companiilor posibilitatea de a cheltui mai putin pe echipamente si energie.
Unii analisti sunt de parere ca avansul cererii pentru software de virtualizare va genera vanzari de peste 1 mld. dolari (731.689 euro) pentru VMware in acest an, insa majoritatea considera ca cele mai importante oportunitati financiare pentru companie vor urma in anii viitori.
Intr-un raport publicat marti, Katherine Egbert de la Jefferies afirma ca VMware pare sa mearga pe aceeasi traiectorie profitabila similara cu cea parcursa de Microsoft si Oracle, doua dintre cele mai importante povesti de succes din industrie. Valorile de piata combinate ale celor doua companii totalizeaza 364 mld. dolari (266,3 mld. euro) la 21 de ani dupa listare.
Diane Greene, cofondatorul si directorul executiv VMware, a declarat ca firma intentioneaza sa foloseasca fondurile si pentru a face achizitii. Ea a mai spus ca va acorda angajatilor 37 de milioane de titluri.
Luna trecuta, VMware a vandut o participatie de 2,5% din companie catre Intel, cel mai mare producator de chip-uri din lume. Suma tranzactiei a totalizat 219 mil. dolari (160,2 mil. euro). Compania va mai vinde un pachet de actiuni de 1,6% catre Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente de retelistica din lume, pentru 150 mil. dolari (109,7 mil. euro).
In luna februarie, EMC a anuntat ca intentioneaza sa vanda un pachet de 10% din VMware, ca actiuni noi emise in cadrul unei listari la bursa. Compania va ramane actionarul majoritar la VMware. Pretul actiunilor EMC a scazut cu 3,7% marti, la 18,34 dolari (13,41 euro). Inainte de listatarea la bursa a VMware, titlurile EMC s-au apreciat cu 7,5%.
Profitul net al VMware a crescut cu 29% la 85,9 mil. dolari (68,4 mil. euro) in 2006, in timp ce vanzarile au urcat cu 82%, totalizand 703,9 mil. dolari (561,2 mil. euro).


Evolutie spectaculoasa
VMware se specializeaza intr-un proces denumit virtualizare, care permite unui singur computer sa ruleze simultan mai multe sisteme de operare in cadrul unor masini virtuale

In semestrul I, compania a realizat un profit de 75,3 mil. $ la vanzari de 555,5 mil. $

VMware a obtinut 957 mil. $ in urma listarii la bursa, bani pe care ii va folosi pentru a plati dividende si pentru a-si construi un sediu nou

In prima zi de tranzactionare, titlurile VMware s-au apreciat cu 76%, inchizand la 51$

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO