Business Hi-Tech

Un virus de celular trimite SMS-uri la numere aleatoare

13.08.2004, 00:00 41

Un virus ascuns intr-o copie pirat a jocului pentru telefoane mobile numit Mosquitos circula in prezent pe site-urile Internet specializate in domeniu, avertizeaza specialistii in securitate.
Jocul functioneaza numai pe telefoanele inzestrate cu sisteme de operare Symbian seria 60, au explicat ei. O data ce jocul piratat se instaleaza, un program ascuns incepe sa-si faca de cap trimitand aleator SMS-uri. Acest virus nu afecteaza insa decat copiile pirat ale jocului, care pot fi descarcate de pe Internet.
Incidentul vine dupa ce acum cateva luni a fost identificat primul virus de telefon mobil, numit Cabir, care se raspandea prin conexiuni Bluetooth si era inofensiv. Virusul Mosquito insa este un daunator veritabil pentru ca trimite mesaje text, la numere aleatoare, fara consimtamantul posesorului.
Virus nu pare sa fi fost introdus de catre grupul care a piratat jocul Mosquitos. "Cand am descoperit virusul am ramas uimiti. La inceput am crezut ca piratii au introdus in joc un program ascuns care sa trimita mesaje, insa dupa ce l-am analizat ne-am dat seama ca virusul era parte integranta a jocului", a spus un oficial al companiei F-Secure, care a identificat aceasta noua amenintare informatica.
Oficiali ai companiei Ojom, care a creat jocul original, spun ca dupa toate aparentele, soft-ul cu pricina nu este un virus, ci doar o varianta mai veche a unui program de protectie inclusa in aplicatie. Softul ascuns ar fi avut rolul de a trimite un SMS companiei pentru a anunta daca posesorul telefonului utilizeaza o copie ilegala a jocului.
"Nu a functionat asa cum trebuia, au existat plangeri si au scos aplicatia din joc. Dar aceasta versiune veche se afla inca pe site-uri si are capacitatea de a trimite mesaje asa ca poate fi calificata ca virus", a precizat un oficial F-Secure. Jocul poate fi instalat doar daca utilizatorii ignora doua mesaje luminoase care apar pe ecran. Astfel, posesorii de telefoane mobile cu sistem de operare Symbian au fost sfatuiti sa nu descarce jocuri decat de pe site-urile oficiale ale producatorilor si sa incerce sa urmeze eventualele alerte care apar pe ecran in timpul instalarii lor.
Specialistii i-au sfatuit de asemenea pe producatorii de telefoane mobile sa ofere mai multa securitate utilizatorilor, pentru a impiedica infectarile telefoanelor. "Suntem practic in lumea 3G, beneficiem de conexiuni Internet de viteza mare, deci telefoanele sunt ca functionalitate din ce in ce mai aproape de computere. Cu o asemenea conectivitate trebuie sa incepem sa ne temem de virusi", a spus un oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO