Business Hi-Tech

Ungaria îi scoate pe românii de la RCS&RDS din licitaţia pentru licenţe de telefonie mobilă. Motivul: unele companii din grup nu şi-ar fi plătit taxele

Ungaria îi scoate pe românii de la RCS&RDS din licitaţia pentru licenţe de telefonie mobilă. Motivul: unele companii din grup nu şi-ar fi plătit taxele

Autor: Adrian Seceleanu

02.01.2012, 18:03 3359

Compania românească RCS&RDS nu poate participa la competiţia prin care statul ungar va scoate la vânzare mai multe licenţe de telefonie mobile în banda de frecvenţă de 900 MHz pentru că unele firme achiziţionate de RCS&RDS în ţara vecină nu şi-au achitat taxele de monitorizare, a anunţat autoritatea de reglementare în media şi comunicaţii (NMHH) de la Budapesta.

NMHH a respins şi aplicaţia operatorului vietnamez Viettel, la licitaţie fiind admise doar următoarele companii: Magyar Telekom (parte a Deutsche Telekom), Telenor, Vodafone şi un consorţiu format din Poşta maghiară şi compania MFB Invest.

"În ceea ce priveşte RCS&RDS şi Viettel, NMHH a fost obligată să le respingă cererile de înregistrare, o condiţie obligatorie pentru participare la licitaţie. RCS&RDS, cu sediul central în România, nu a reuşit să îndeplinească cerinţele din caietul de sarcini al licitaţiei, în condiţiile în care companii controlate de operator nu şi-au achitat taxele de monitorizare. Aplicaţia depusă de compania Viettel a fost considerată invalidă din mai multe motive", potrivit unui comunicat al NMHH.

Companiile telecom plătesc către autorităţile de reglementare o aşa numită taxă de monitorizare, din care este finanţat bugetul instituţiei. O asemenea taxă este plătită şi de operatorii din România.

Reprezentanţii RCS&RDS nu au putut fi contactaţi pentru a comenta anunţul NMHH.

Acesta este al doilea eşec al companiei controlate de orădeanul Zoltan Teszari de a intra şi pe telefonie mobilă în Ungaria: RCS&RDS a mai participat la o licitaţie lansată în 2008 de statul vecin, care a fost însă ulterior anulată.

Ungaria este una dintre cele mai mari pieţe pentru compania românească RCS&RDS.

Compania românească avea la finele lunii august 2011 o cotă de 23,3% din piaţa de servicii TV din Ungaria, fiind astfel numărul doi pe piaţă după compania americană UPC, care are 26% din numărul de clienţi. Pe locul trei se află subsidiara gigantului german Deutsche Telekom, cu 21,7% din piaţă. RCS&RDS are aproximativ 735.000 de clienţi în Ungaria, conform datelor NHH.

Pe piaţa de telefonie fixă RCS avea în iulie 220.964 clienţi faţă de 224.808 în august, iar pe net fix compania românească avea 245.016 clienţi în iulie, faţă de 246.738 în august.

RCS&RDS a publicat o singură dată în ultimii ani informaţii despre numărul de clienţi în Ungaria. Datele oficiale furnizate de RCS& RDS, valabile la 31 decembrie 2009, indicau 560.000 de clienţi pe servicii TV, 180.000 de clienţi pe net fix şi 100.000 de abonaţi la telefonie fixă în Ungaria.

În România, unde RCS&RDS se luptă pen­tru clienţi cu aceleaşi companii, situaţia este diferită: compania lui Zoltan Teszari este nu­mărul unu pe pieţele de televiziune şi internet fix, şi numărul doi pe telefonie fixă. Pe pia­ţa din România RCS&RDS se află şi în negocieri pentru preluarea subsidiarei UPC, conform unor surse apropiate negocierilor.

RCS&RDS are venituri anuale de peste 400 mil. euro numai în România. Grupul mai are operaţiuni în Ungaria, Slovacia, Cehia, Croaţia, Serbia, Italia şi Spania. Nu există date privind afacerile totale ale grupului RCS& RDS. Singurele informaţii disponibile pentru toate operaţiunile sunt pe anul 2009, când afacerile totale erau de peste 710 mil. dolari (507 mil. euro), cu un profit operaţional (EBITDA) de 274 mil. dolari (200 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO