Business Hi-Tech

Unul dintre pionierii Silicon Valley paraseste HP o data cu restructurarea

25.07.2005, 17:47 14

Alan Kay, omul care a inventat in anii ''70 interfata grafica a computerului (aplicatia care a inspirat dezvoltarea Mac OS si Windows) a parasit Hewlett-Packard impreuna cu alti patru cercetatori in urma valului de restructurari decis de noul director executiv, Mark Hurd, conform editiei online a Mercury News.

Vestea a venit la scurt timp dupa ce Mark Hurd a anuntat concedierea a 14.500 de angajati, in cadrul unui proces de restructurare menit sa reduca cheltuielile operationale ale companiei cu peste un miliard de dolari pe an.

Hurd a inchis si patru proiecte de cercetare ale HP, dintre care unul era condus de Alan Kay, punand pe liber aproape 70 de cercetatori din cei 700 angajati in laboratoarele companiei.

Conform celor mai recente informatii disponibile pe site-ul Hewlett Packard, compania va angaja mai bine de 1.000 de oameni in regiuni mai "ieftine" precum India, China, Malaiezia sau Filipine. Alan Kay lucrase in anii ''70 la Xerox, in Palo Alto Research Center (PARC), la realizarea primului computer personal, botezat Alto, care a fost sursa de inspiratie si pentru Macintosh-ul Apple si pentru sistemul de operare Windows al Microsoft.

In 2002, Alan Kay se alaturase echipei de cercetare a HP din Silicon Valley. El se ocupa acum de realizarea unui nou sistem de operare care sa aiba ca punct central Internetul. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO