Business Hi-Tech

UPC a tras linie: portofoliul de clienti pe servicii video a scazut anul trecut cu 6%

UPC a tras linie: portofoliul de clienti pe servicii video a scazut anul trecut cu 6%

Click pentru imaginea intreaga

28.02.2008, 17:49 17

UPC Romania, cel mai mare operator de cablu TV de pe piata locala, a inregistrat anul trecut o scadere de aproape 6% a portofoliului de clienti pentru serviciile video, rezultat determinat de presiunile exercitate pe piata de operatorii concurenti Romtelecom si RCS&RDS.
UPC avea la finele anului trecut 1,337 milioane de clienti pe segmentul video (cablu, cablu digital si televiziune prin satelit), fata de 1,419 milioane cu un an in urma, conform datelor publicate de grupul american Liberty Global, care controleaza, indirect, operatorul roman. La finele anului 2007, operatorul roman avea 1,185 milioane de clienti cablu (CATV), 37.400 de abonati pe cablu digital si 115.000 utilizatori pe televizunea prin satelit.
Cea mai mare scadere a fost inregistrata anul trecut pe segmentul cablului TV analogic, unde UPC a pierdut 177.200 de clienti, o scadere de 13% fata de anul precedent. Totusi, numarul real de clienti de cablu TV analogic pierdut este mai mic, intrucat dintre clientii de cablu analogic care apar ca pierduti, o parte au migrat la solutia de cablu digital. UPC a castigat anul trecut 30.800 de clienti pe cablul digital, reprezentand o crestere de aproape 500%.
Cu un numar total de 1,222 milioane de clienti ai serviciilor de cablu TV (analogic si digital) UPC a redus la cateva zeci de mii de utilizatori distanta pe care o avea fata de RCS&RDS, al doilea jucator de pe piata locala de CATV. RCS&RDS are aproximativ 1,2 milioane de clienti pe cablul TV.
Scaderea de pe cablul TV poate fi pusa pe seama concurentei dure cu Romtelecom ? care a venit in a doua parte a anului trecut cu oferte agresive pe piata, si a RCS&RDS care a inceput in unele orase sa atace baza de clienti UPC printr-o structura de preturi de asemenea extrem de agresive. De asemenea, Romtelecom a atras in aproximativ un an 400.000 de clienti pentru serviciul sau de televiziune prin satelit.
Una din directiile de dezvoltare ale UPC pentru acest an o reprezinta extinderea serviciului de cablu digital in alte orase decat Capitala. Serviciul de cablu digital asigura acces la un numar mai mare de programe TV si la o calitate a imaginii mai buna decat serviciul clasic.
Subsidiara locala a Liberty Global este puternic concurata de operatorii RCS&RDS si Romtelecom. Ultimul operator a intrat pe segmentul televiziunii prin satelit in noiembrie 2006 si avea la finele anului trecut circa 400.000 de abonati.
UPC Romania si-a majorat insa baza de clienti pe segmentul internet cu 52,77%, la 181.800 de abonati. In privinta telefoniei fixe, numarul de abonati a crescut cu 70,92% fata de 2006, la 96.400 de clienti in decembrie 2007.
Americanii de la Liberty Global au schimbat in aceasta luna directorul general al UPC Romania, numindu-l in functie pe americanul Jack Mikaloff, care a ocupat in ultimii zece ani mai multe posturi de manager in cadrul UPC. El l-a inlocuit in functie pe Richard Anderson, care a fost CEO al UPC Romania timp de aproape opt ani. Anderson a ramas in cadrul Liberty Global si se va ocupa pe activitati de fuziuni si achizitii si de continut strategic in Europa Centrala.
UPC nu a oferit detalii despre veniturile inregistrate anul trecut pe piata locala. In primul semestru al anului trecut, veniturile UPC Romania au avansat cu 22%, la 88,1 milioane de euro.
Veniturile UPC din Europa Centrala si de Est au atins in anul 2007 nivelul de 587,2 mil. euro, in urcare cu 28,7% fata de anul precedent.
De la intrarea pe piata, in urma cu 16 ani, UPC a derulat investitii de peste 700 milioane de euro.
Liberty Global furnizeaza servicii video, voce si acces la internet pentru 16 milioane de clienti din 17 state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO