Business Hi-Tech

Urmatorul Windows: grafica perfomanta, comunicare mai buna si baza de date

29.10.2003, 00:00 33

Seful gigantului software Microsoft, Bill Gates, a prezentat la forumul programatorilor din Los Angeles urmatoarea versiune a sistemului de operare pentru computere Windows, botezata Longhorn.
Sistemul - care nu va ajunge pe piata inainte de 2006, spun analistii- are trei mari avantaje fata de predecesorii sai. Longhorn are o noua interfata grafica, botezata Avalon, o noua arhitectura de comunicare, cu nume de cod Indigo, precum si un nou sistem de aranjare a fisierelor, care este similar celui folosit la realizarea bazelor de date, botezat WinFS. Bill Gates nu a dat nici o indicatie privind data la care noul sistem de operare va iesi pe piata, dar a spus ca prima versiune beta (pentru testare) va fi lansata in vara lui 2004 si ca Longhorn mai are nevoie de "cativa ani de munca".
Din prezentarea oficiala nu au lipsit noile elemente grafice, care includ ferestre transparente si animate, precum si noua bara de aplicatii (taskbar), care poate reda stiri sau mesaje de la prieteni. "Imaginea grafica a noului Windows aminteste de noul sistem de operare al Apple, Mac OS X", au apreciat analistii ZDNet.com, cunoscuti drept critici acerbi ai Microsoft. "Alte utilitati constituie insa inovatii", au spus ei.
Dupa introducerea facuta de Bill Gates, product-managerul care se ocupa de Longhorn, Hillel Cooperman, a prezentat cateva din facilitatile tehnice ale noului sistem de operare. El a demonstrat ca Longhorn este compatibil atat cu un sistem de operare vechi de 20 de ani, pentru VisiCalc, precum si cu cele mai noi aplicatii multimedia, pe care le-a descarcat de pe Internet. "Este cel mai mare efort facut de Microsoft, dupa crearea Windows 95", a spus Gates.
Seful Microsoft a afirmat ca dezvoltarea echipamentelor hardware va face posibila utilizarea la maximum a resurselor Longhorn. El a anticipat ca in 2006 computerele vor avea procesoare cu viteze intre 4 si 6 GHz, memorii de 2Gb, si hard-discuri de cel putin 1000 GB (un terabyte). Responsabilii companiei au mai apreciat ca noul Windows va spori securitatea si va fi mult mai stabil decat predecesorii sai.
Una din "facilitatile" incluse in Longhorn va starni cu siguranta controverse. Oficialii Microsoft intentioenaza sa includa o aplicatie care va stoca toate informatiile privind actiunile proprietarului computerului. "Va fi ca o cutie neagra de la avion", a apreciat vicepresedintele Microsoft Jim Allchin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO