Business Hi-Tech

Valoarea achizitiilor publice online a scazutcu 25,8% in primele luni ale anului

Valoarea achizitiilor publice online a scazutcu 25,8% in primele luni ale anului

Click pentru imaginea marita

03.06.2008, 21:16 34

Valoarea achizitiilor publice desfasurate online prin intermediul site-ului e-licitatie.ro, care administreaza la nivel national Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), a totalizat 51,84 mil. lei (14,07 mil. euro) in primele cinci luni ale anului, in scadere fata de nivelul de 65,26 mil. lei (19,54 mil. euro) raportat in perioada similara din 2007.
Anul acesta, minimum 20% din totalul achizitiilor publice din Romania urmeaza a fi realizate electronic, prin intermediul site-ului e-licitatie.ro, potrivit Hotararii de Guvern nr. 198 adoptate in luna martie.
Astfel, conform Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), care administreaza site-ul e-licitatie.ro, anul acesta s-ar putea rula circa 3,6 mld. euro prin SEAP, in conditiile in care piata achizitiilor publice locale reprezinta 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, estimat de catre Comisia Nationala de Prognoza la aproximativ 120 mld. euro pentru 2008.
Contactati de catre ZF, reprezentantii ASSI nu au dorit sa ofere comentarii asupra posibilitatii ca pragul de 3,6 mld. euro sa fie atins anul acesta sau asupra evolutiei in scadere a valorii achizitiilor publice in primele luni ale anului, precizand ca institutia are in responsabilitate doar administrarea platformei.
"Conform competentelor sale, ASSI opereaza sistemele electronice nationale, capabile sa functioneze la parametri optimi pentru a sustine institutiile publice sa respecte prevederile legale, respectiv sa atinga pragul specificat in Hotararea de Guvern nr. 198/2008", a declarat Daniel Gruia, presedintele ASSI.
Valoarea achizitiilor publice desfasurate online prin intermediul site-ului e-licitatie.ro a totalizat 181,72 mil. lei (50,15 mil. euro) de la data de 1 ianuarie 2007 pana pe 27 mai 2008. Pentru intreg anul 2007, valoarea achizitiilor desfasurate pe internet a fost de 130,28 mil. lei (39,25 mil. euro).
"Incepand cu anul 2008, s-a observat o crestere rapida a numarului de proceduri online atribuite prin intermediul SEAP, precum si o crestere de la luna la luna a valorii procedurilor online realizate prin cumparari directe", au declarat oficialii agentiei. Acestia au mai precizat ca de la 1 ianuarie 2007 pana in prezent s-au inscris in SEAP 10.214 de autoritati contractante (cumparatorii; oricare organism al statului - autoritate sau institutie publica - care actioneaza la nivel central, regional sau local) si 10.516 de operatori economici (ofertanti).
Numarul entitatilor inscrise in sistem a crescut rapid pe parcursul anului trecut. Daca in decembrie 2006 erau doar 31 de autoritati contractante in SEAP, numarul acestora a crescut la 2.027 in ianuarie 2007, respectiv 9.113 la sfarsitul anului trecut. Numarul ofertantilor a urcat de la 1.669 la 9.274 in intervalul ianuarie-decembrie 2007.
Pragul de 10.000 de autoritati contractante pentru care ASSI a emis certificate digitale necesare operarii a SEAP a fost depasit la inceputul lunii mai.
"Avand in vedere obligatiile create institutiilor publice de catre HG 198/2008, ne asteptam ca toate autoritatile contractante din Romania sa se inscrie in sistemul electronic de achizitii publice pana la finalul anului si sa utilizeze procedurile de achizitii publice electronice.
De asemenea, estimam ca numarul operatorilor economici va creste cu 50%", au declarat oficialii ASSI.
Potrivit acestora, institutiile publice care folosesc site-ul elicitatie.ro pot scurta durata procesului de achizitie pana la sapte zile si, datorita transparentei sistemului, se reduc semnificativ contestatiile operatorilor economici. Autoritatile contractante platesc un comision de 50 de lei in cazul unei proceduri de cerere de oferta, aplicata integral prin utilizarea mijloacelor electronice, respectiv de 5 lei in cazul achizitionarii de produse/servicii pe baza cataloagelor electronice.
Operatorii economici platesc un tarif de participare de 15 lei pentru orice tip de procedura, respectiv 2 lei pentru fiecare element introdus in catalogul virtual.
Orice operator economic inregistrat in sistem dispune de un numar lunar de 20 de participari gratuite si de 50 de pozitii in catalogul virtual. Acestea au o valabilitate de doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO