Business Hi-Tech

Vanzarile de calculatoare isi continua revenirea

Vanzarile de calculatoare isi continua revenirea
09.02.2010, 23:08 35

Compania taiwaneza Acer, cel mai mare vanzator de PC-uri dinRomania, se asteapta la o dublare a livrarilor de calculatoare inprimul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada aanului trecut, pe fondul lansarii unor produse noi.

"Avem asteptari mari de la trimestrul unu. Acer a fost primulproducator care a adus in Romania notebook-uri cu procesoare IntelCore i3/i5, iar rezultatele au fost peste asteptari. Estimam unrezultat de minimum 100% peste cel de anul trecut in primultrimestru", a declarat pentru ZF Bogdan Iftemie, director devanzari al Acer.

Potrivit lui Iftemie, cererea vine din segmentul consumer, iarvanzarile si-au revenit de fapt in ultimul trimestru al anuluitrecut cand vanzarile au fost peste astepari.

Estimari mai modeste pentru Asus

Asus, numarul doi pe piata locala de PC-uri, estimeaza pentruprimul trimestru o crestere cu 5-10%. "Ne asteptam ca primultrimestru al acestui an sa se situeze la nivelul perioadeicorespunzatoare din 2009, poate chiar putin mai sus cu 5-10%. Desinu s-a imbunatatit semnificativ, situatia economica e mai stabilasi prezinta un optimism rezervat. Speram ca actualul context sapoata genera aceasta crestere in primul trimestru si ulterior petot parcursul anului", a declarat pentru ZF Mihai Carstea, BusinessDevelopment Manager Asus Romania si Bulgaria.

Potrivit unei analize a companiei International Data Corporation(IDC), piata PC-urilor din Romania a inregistrat in 2009 o scaderede peste 55% din punctul de vedere a numarului de unitati vandute,la circa 500.000 de PC-uri. In 2008, piata romaneasca a PC-uriloratinsese un numar de 1,08 milioane unitati vandute, cu o valoare depeste 940 milioane de dolari.

Piata a fost salvata de revenirea din ultimul trimestru, cands-au vandut aproape tot atat de multe calculatoare cat in primelenoua luni. Astfel, in ultimul trimestru din 2009, piata PC-urilordin Romania a inregistrat o crestere comparativ cu trimestreleanterioare, volumul fiind de peste 200.000 de unitati. La nivelulprimelor noua luni, conform datelor furnizate de producatori, piataPC-urilor din Romania a ajuns la circa 293.500 de unitati. BogdanIftemie aprecia ca laptop-urile si netbook-urile au reprezentataproape 70% din totalul unitatilor vandute anul trecut in Romania.La nivel mondial au fost comercializate anul trecut 306 milioane decomputere, potrivit companiei de analiza Gartner. Iftemie estimeazaca in acest an cele mai mari comenzi nu vor veni de la sectorulpublic, ci de la consumatori si companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO