Business Hi-Tech

Vanzarile de mobile ar putea scadea cu 27%

27.10.2008, 19:01 14

Cei mai mari producatori de telefoane mobile din lume se pregatesc pentru un an 2009 dificil dupa ce companiile au inregistrat tot mai multe semnale ca vanzarile ar putea inregistra primele scaderi din ultimii opt ani, scrie Financial Times.

Anul viitor, vanzarile ar putea scadea cu patru pana la 27 procente fata de 2008, in functie de severitatea anticipatei recesiuni care va cuprinde economia globala, estimeaza analisti ai industriei. Incetinirea provocata de criza creditelor a afectat deja vanzarile din tarile dezvoltate si in special pe cele din vestul Europei.
Cresterea inflatiei de pe pietele emergente afecteaza de asemenea vanzarile pentru ca unii oameni fie se decid sa nu mai cumpere primul lor telefon mobil, fie sa mai amane schimbarea terminalului pe care il detin in prezent.
Daca vanzarile scad, acesta ar fi sfarsitul unei perioade de aproape 15 ani de crestere neintrerupta pentru producatorii de telefoane mobile. Singura scadere inregistrata anterior a fost de 4 procente, in anul 2001.
Andrew Griffin, analist la Merrill Lynch, a mentionat intr-un studiu ca numarul de telefoane mobile vandute in 2009 ar putea scadea cu 5% fata de 2008.
Vincent Rech, analist la Societe Generale, sustine ca in general vanzarile de telefoane mobile sunt strans legate de cresterea economica globala. El a spus ca o crestere a productiei cu 2,4% in 2009 ar determina vanzari constante de telefoane mobile in 2009, in timp ce stoparea cresterii economice ar putea determina o prabusire a vanzarilor de terminale cu 27%.
Rod Hall, analist al JPMorgan, estimeaza o scadere de 3,9 procente a vanzarilor de telefoane mobile in 2009, dar atrage atentia ca istoria sugereaza ca declinul ar putea fi mult mai mare. Nokia si-a consolidat pozitia de lider al pietei mondiale de telefoane mobile atacand pietele emergente. Insa luna trecuta compania si-a socat investitorii dupa ce a avertizat ca se asteapta la o scadere a cotei sale de piata din cauza preturilor mici practicate de competitori.
Nokia va anunta in decembrie care sunt estimarile sale pentru vanzarile de telefoane mobile din 2009.
Companiile Motorola si Sony Ericsson par a fi cele mai vulnerabile la criza, conform opiniei analistilor citati de FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO