Business Hi-Tech

Vegastel, urmatoarea tranzactie din retailul local de telefonie mobila?

Vegastel, urmatoarea tranzactie din retailul local de telefonie mobila?

Maturizarea pietei de telefonie mobila forteaza antreprenorii locali sa iasa de pe retailul GSM

08.04.2008, 17:24 61

Maturizarea pietei locale de telefonie mobila, care a determinat o diluare a veniturilor inregistrate de partenerii operatorilor de telefonie mobila de pe piata locala, va accelera valul de consolidare de pe piata de retail GSM - tintele preferate pentru achizitii urmand sa fie jucatorii care detin retele mari de magazine, cu un procent cat mare de unitati in centre comerciale sau malluri. "Victimele" acestui val de consolidare vor fi companiile detinute de antrepenori locali, care nu au forta financiara si logistica de a se mai extinde, in contextul in care concurenta pe piata este tot mai mare, iar veniturile nu mai urmeaza tendinte de crestere puternica.
"In majoritatea tarilor europene, atat in GSM, cat si in alte industrii sunt maximum cinci jucatori care conteaza si care fac profit. Piata GSM din Romania nu va fi o exceptie", explica reprezentantul unui jucator local din industria GSM.
Companiile potential interesate de achizitii sunt atat cele care sunt deja implicate in retailul GSM si care dispun de finantarea necesara pentru a-si atinge obiectivele, fiind detinute de companii multinationale, cat si fonduri de investitii.
Pe lista companiilor interesate de preluari se numara Fonomat (detinuta de fondul Ged Capital), reteaua Say (detinuta de MCS Communications), Germanos (detinut de Cosmote).
Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, ar putea deveni de asemenea interesat de astfel de achizitii, asa cum a facut rivalul Vodafone, care a cumparat in ultima jumatate de an doi retaileri GSM.
In ceea ce priveste Vodafone, mai multe surse de pe piata locala de retail GSM afirma ca operatorul se afla in prezent in discutii de preluare cu grupul Vegastel, detinut de omul de afaceri Adrian Prodan.
Grupul Vegastel, cu sediul central in Botosani, vinde produse si servicii ale Orange, Vodafone si Cosmote, punctele de vanzare fiind distribuite pe trei firme: Vegastel - partener al Orange, Cosmoplus - partener al Cosmote si Voxtel - partener al Vodafone. Proprietarul Vegastel a negat insa negocierile cu Vodafone.
"Sunt doar niste zvonuri care nu fac altceva decat sa-mi afecteze relatia cu Orange Romania", a spus Prodan pentru ZF, mentionand pe de alta parte ca intentia sa de a vine Vegastel ramane de actualitate.
"Cu Vegastel, unul dintre partenerii nostri regionali, avem in acest moment un contract de distributie pentru produsele si serviciile Orange valabil pentru cel putin inca un an", a precizat pentru ZF Florin Popa, Sales & Distribution Director la Orange Romania. Vegastel are o retea de 90 de magazine si a inregistrat anul trecut afaceri de 18,5 mil. euro. Oficialii Vodafone nu au dorit sa comenteze aceste informatii.
Vodafone a achizitionat recent un alt dealer Orange, Proton, care avea o retea de 73 de magazine. Pierderea retelei Proton a fost compensata de Orange prin semnarea unui contract cu MCS Communications, care detine reteaua de retail GSM Say. Desi reteaua Say are in prezent un numar mai mic de magazine decat Proton, de 60 de unitati, Orange ar putea fi in avantaj la finele anului cand reteaua Say este programata sa ajunga la 200 de magazine.
Pe lista companiilor care ar putea fi tinte de achizitii se numara si Euro-GSM, unul din cei mai mari dealeri Orange, cu o retea de 120 de magazine sau Arsis Trading, partener Vodafone, cu o retea de 50 de magazine - din care aproape o jumatate sunt localizate in centre comerciale sau mall-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO