Business Hi-Tech

Veniturile Vodafone au scazut cu 17%, pe fondul recesiunii, deprecierii leului si concurentei

Veniturile Vodafone au scazut cu 17%, pe fondul recesiunii, deprecierii leului si concurentei

Liliana Solomon: Din cauza crizei, clientii nostri au inceput sa-si limiteze consumul de servicii de comunicatii

26.07.2009, 17:44 28

Vodafone, numarul doi pe piata locala telecom, a inregistrat in primul trimestru fiscal (aprilie-iunie) o scadere a veniturilor din servicii de 17,3%, fata de 10,3% in perioada ianuarie-martie, pe fondul recesiunii, deprecierii leului in fata euro si al concurentei dure de pe piata, conform oficialilor companiei.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut numarul clientilor a avansat cu 3%, la 9,53 milioane. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, Vodafone are cu 10% mai multi abonati si cu 1% mai putini clienti pe segmentul de cartele prepay.

Insa comparativ cu luna martie 2009, numarul de clienti a scazut cu 0,6%. Pentru prima oara in ultimii ani scaderea a afectat si numarul de abonati, care a ajuns in iunie la 3,66 milioane fata de 3,67 milioane in martie.

"Rezultatele noastre financiare reflecta impactul situatiei economice, la care Vodafone nu este imuna, dar si al deciziilor de reglementare intrate in vigoare in aceasta perioada. Venitul mediu pe utilizator a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe masura ce clientii nostri au inceput, din cauza crizei financiare, sa-si limiteze consumul serviciilor de comunicatii, pentru un mai bun control asupra costurilor", a declarat directorul general al Vodafone Romania, Liliana Solomon.

 

Venituri egale cu cele din primele trei luni din 2009

"Veniturile din Romania au fost afectate de deprecierea cu 13% de la an la an a monedei nationale in fata euro si de scaderea din ianuarie a tarifelor de interconectare. Tarifele Vodafone sunt exprimate in euro in timp ce veniturile clientilor sunt obtinute in moneda locala", conform datelor furnizate de grupul Vodafone.

Grupul Vodafone nu a oferit detalii exacte despre nivelul veniturilor din Romania, insa, conform unei declaratii a directorului financiar al Vodafone, acestea au fost egale, la un curs valutar constant, cu cele obtinute in perioada ianuarie martie.

"In Romania recesiunea, deprecierea monedei locale si efectul ofertelor agresive curente ale competitorilor au determinat inregistrarea unui nou trimestru cu o scadere a veniturilor de peste 10%. Actiunile rapide ale echipei noastre au atenuat impactul, iar veniturile din primul trimestru (aprilie-iunie 2009 - n. red.) au fost egale cu cele din trimestrul patru fiscal (perioada ianuarie-martie 2009 - n. red.), la un curs valutar constant", a declarat Andy Halford, directorul financiar al grupului Vodafone. Venitul mediu pe utilizator (ARPU) a urcat cu 0,7% in perioada aprilie-iunie, la valoarea de 8,3 euro, fata de 8,2 euro in trimestrul anterior, incheiat la 31 martie 2009.

Conform datelor publicate de grupul Vodafone, numarul de apeluri de voce ale clientilor din Romania a crescut de la 3.043 milioane minute in perioada ianuarie-martie 2009 la 3.223 milioane minute in perioada aprilie-iunie.

La nivel de grup, Vodafone a anuntat venituri in crestere cu 9,3%, la 10,74 miliarde de lire sterline (12,5 miliarde de euro), ca urmare a impactului pozitiv al cursului de schimb al monedei britanice, dar si a achizitiilor sau fuziunilor unor operatiuni.

Vodafone a achizitionat inca o participatie de 15% la operatorul de telefonie mobila Vodacom din Africa, pentru 1,6 miliarde de lire sterline (1,86 miliarde de euro), iar la 18 mai compania a devenit o subsidiara a grupului.

In Europa, veniturile Vodafone au crescut cu 4,4%, la sapte miliarde de lire sterline (8,15 miliarde de euro), de la 6,77 miliarde de lire sterline (7,88 miliarde de euro) in trimestrul al doilea din 2008.

Operatiunile din Africa si Europa Centrala au generat venituri de 1,57 miliarde de lire sterline (1,8 miliarde de euro), in crestere cu 26,3% fata de 1,24 miliarde de lire sterline (1,44 miliarde de euro) in perioada similara a anului trecut, iar divizia Asia Pacific - Orientul Mijlociu a raportat un avans al veniturilor de 21,8%, la 1,5 miliarde de lire sterline (1,74 miliarde de euro).

Grupul Vodafone avea la finele lunii iunie 315 milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO