Business Hi-Tech

VIDEO. Europarlamentarul Victor Negrescu: Vocea României nu este auzită la Bruxelles pentru că noi nu reuşim să ne coagulăm şi să fim vizibili. Din 2009 până astăzi s-au adoptat 110 măsuri legislative legate de sectorul digital - pe care România le-a preluat fără a participa la procesul legislativ

Autor: Adrian Seceleanu

01.12.2023, 21:58 90

Companiile din România nu acordă mare atenţie la ceea ce se întâmplă în Parlamentul European şi nu au exerciţiul dialogului la Bruxelles astfel că de multe ori interesele lor nu sunt reprezentate în dezbaterile europene. „Vocea României nu este auzită la Bruxelles şi nu pentru că cineva nu ar fi dispus să asculte ci pentru că noi nu reuşim să ne coagulăm în aşa fel încât să reuşim să transmitem mesaje clare şi să fim vizibili aici în dezbaterile europene. Din 2009 până astăzi s-au adoptat 110 măsuri legislative legate de sectorul digital european, o parte cu aplicare imediată. România a transferat această legislaţie în legi naţionale, însă nu a participat la procesul legislativ european, ceea ce înseamnă că noi aplicăm ceva la care nu am participat”, a declarat într-un interviu pentru ZF Victor Negrescu, europarlamentar PSD, care a organizat la Bruxelles, alături de Politehnica din Bucureşti, a doua ediţie a Romanian Digital Day, un eveniment care a pus la aceeaşi masă politicieni europeni cu lideri din business, administraţie, educaţie şi a diferite organizaţii din România, pentru a discuta despre provocările ridicate de transformarea digitală.

România trebuie să participe la aceste dezbateri pentru a se asigura că interesele sale sunt reprezentate, spune Negrescu. „Nu este neapărat un lucru rău, sunt şi decizii bune, însă eu cred că avem expertiza necesară la nivel naţional pentru a îmbunătăţi inclusiv deciziile europene, pentru că am văzut lucruri extraordinare la noi în ţară şi, de ce nu, să contribuim şi noi, mai ales în a da o dimensiune incluzivă legislaţiei europene, pentru ca beneficiarii acelei legislaţii să fie sprijiniţi în procesul acesta de implementare a legilor europene şi să existe şi anumite elemente de corecţie, în aşa fel încât IMM-urile, localităţile mici, şcolile mai puţin dezvoltate să beneficieze de aceste transformări, fiind mai degrabă sprijinite, nu obligate în a realiza anumite reforme sau anumite obiective greu de atins, din nefericire pentru anumiţi beneficiari”.

Ce a mai spus Victor Negrescu în cadrul interviului:

  • Dacă ne uităm la cifre, vedem că sectorul digital reprezintă o bună parte din economia naţională şi este în creştere. Trebuie să profităm de acest potenţial şi trebuie să ne asigurăm că sectorul digital românesc contribuie şi la deciziile europene, pentru că majoritatea legilor care influenţează acest sector sunt adoptate aici, la Bruxelles şi asta ne propunem prin acest eveniment, Romanian Digital Day
  • Avem o ţintă europeană. Dorim ca 80% din cetăţenii europeni să aibă competenţe digitale. Este prea puţin. Înseamnă că 20% din populaţia europeană nu va putea să profite de digitalizare şi poate nu va putea să profite de sistemul educaţional în totalitate, nu va putea să aibă acces la anumite job-uri pentru că nu vor avea competenţele necesare. Poate că atunci când vor intra într-un spital nu vor şti cum să folosească carduri de sănătate şi multe alte oportunităţi disponibile prin noile tehnologii. Eu nu pot renunţa la 20% din populaţia României. Ar fi ceva greşit din partea politicienilor să considere în cazul României aproape 1.000.000 de cetăţeni sunt lăsaţi la o parte. Eu cred că trebuie să ne asigurăm că toţi au acces mai departe. Dacă ei vor să profite sau nu, este decizia lor. Însă dacă un copil la o vârstă fragedă nu dobândeşte aceste competenţe, şansa ca să el să se angajeze pe un salariu bun pe viitor va scade dramatic. Deci, aici vorbim de şansă, aşa cum vorbim de şanse egale şi în alte domenii. La fel de bine trebuie să vorbim de oportunităţi egale şi în domeniul digital, pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă şi toţi copiii să aibă şansa la un viitor mai bun, viitorul pe care şi-l doresc prin prisma acestor competenţe digitale pe care trebuie să le dezvoltăm într-un sens larg, accesibil tuturor.
  • Îi invit şi pe cei care citesc interviu să contribuie şi ei, să-mi scrie direct sau să le scrie altor colegi care au participat la conferinţă, să încercăm să îmbunătăţim ceea ce facem deja, să avem un un eveniment cu un impact şi mai mare, dar mai ales un document care să fie consistent şi să arate că românii pot conta şi au idei bune pentru digitalizare Europei.
  • Eu îmi doresc foarte mult să reuşim să transformăm digital România şi este evident că trebuie să punem la aceeaşi masă toţi jucătorii importanţi. Cred că mediul privat a dovedit că se poate, însă avem o întârziere la nivelul sistemului public şi de ce să nu transferăm aceste competenţe de la sectorul digital, de la mediul asociativ, către sistemul public? Asta asta am încercat inclusiv prin discuţiile care s-au purtat în aceste zile, să arătăm că putem să stăm la aceeaşi masă, putem să construim împreună şi putem să reuşim acest proces.
  • Nu e vorba de un slogan, e vorba să ne asigurăm că trecem de la strategii, de la hârtii la practică, pentru că românii aud de foarte mult timp de digitalizare, însă trebuie să simtă în viaţa lor de zi cu zi că lucrurile devin mai uşoare, că poţi să interacţioneze cu sistemul public foarte uşor, folosind o platformă, că nu mai trebuie zeci de parole, că pot să facă tot ceea ce îşi doresc în mediul online într-o manieră sigură pentru ei, aşa cum o fac şi în spaţiul fizic. Sunt lucruri pe care le putem împinge înainte.


Puteţi citi mai multe despre ce s-a discutat la evenimentul Romanian Digital Day, în acest articol: Dezbatere despre digitalizare în Parlamentul European, organizată de români. Ministrul Bogdan Ivan: În 3-4 ani putem face ce-au făcut alţii în 20. Iulian Stanciu, eMAG: Ar trebui să adoptăm modelul de digitalizare al Greciei şi să urmărim progresul cu indicele DESI. Sergiu Manea, BCR: Cum să fim o naţiune tech cu cea mai mare rată de abandon şcolar?

 

Puteţi urmări un rezumat video al evenimentului Romanian Digital Day, accesând acest articol: VIDEO. Ce s-a discutat la Romanian Digital Day, evenimentul dedicat digitalizării organizat în noiembrie în Parlamentul European de Politehnica din Bucureşti şi europarlamentarul Victor Negrescu, la care au participat şi lideri din business, printre care şi Iulian Stanciu – preşedinte eMAG şi Sergiu Manea - CEO al BCR

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO