Business Hi-Tech

Vodafone a extins acoperirea serviciilor 3G broadband la 23 de orase

Vodafone a extins acoperirea serviciilor 3G broadband la 23 de orase

Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania: Majorarea bazei de clienti nu va mai fi principalul motor de crestere al veniturilor

17.04.2007, 19:53 22

Compania Vodafone Romania a extins aria de acoperire a serviciului 3G broadband, bazat pe tehnologia HSDPA, de la 7 la 23 de orase, reprezentand 30% din populatie, a declarat directorul general al operatorului, Liliana Solomon, la aniversarea a zece ani de la lansarea serviciilor operatorului.
Serviciile 3G broadband, care permit trafic de date de mare viteza, au fost introduse in Bucuresti la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, si ulterior in Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Constanta, Craiova si Iasi.
Celelalte orase sunt Ploiesti, Sibiu, Oradea, Targu-Mures, Arad, Pitesti, Galati, Braila, Satu-Mare, Baia Mare, Bistrita, Bacau, Buzau, Alba Iulia, Turda si Deva.
Serviciile Vodafone bazate pe tehnologia HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) sunt in acest moment de patru ori mai rapide decat cele asigurate de tehnologia 3G, asigurand o viteza de conectare la Internet de pana la 1,4 Mbps.
Tehnologia HSDPA este catalogata ca fiind de generatia 3,5 si ofera acces rapid la Internet si la aplicatiile companiei la care lucreaza clientii, cum sunt posta electronica, reteaua interna, mesaje scrise sau agenda.
Serviciile de date reprezinta una dintre ariile de maxim interes pentru operatorii de telefonie mobila, in conditiile in care veniturile si marja de profit din serviciile de voce se afla pe un trend descendent.
In conditiile saturarii pietei locale de telefonie mobila, cresterea veniturilor Vodafone Romania va fi sustinuta de lansarea de noi servicii, bazate pe inovatie, a spus Solomon.
"Este clar pentru toata lumea ca majorarea bazei de clienti nu va mai fi principalul motor de crestere al veniturilor. Operatorii locali vor fi nevoiti sa fie si mai inovativi, sa lanseze noi servicii pentru a creste veniturile pe client, asa cum se intampla in tarile din vestul Europei", a aratat directorul general executiv al Vodafone Romania.
Conform ei, numarul absolut de clienti nu mai este suficient pentru a determina care operator de telefonie mobila este liderul pietei locale. "Credem ca liderul pietei poate fi determinat doar dupa cifra de afaceri", a spus Liliana Solomon.
La finele anului trecut, Vodafone Romania avea peste 7,7 milioane de clienti, fiind pe locul al doilea pe piata, dupa Orange Romania, cu peste opt milioane de clienti.
Orange Romania a anuntat anterior ca va lansa in prima jumatate a acestui an serviciile HSDPA. Operatorul Vodafone Romania a fost evaluat in cadrul Topului Cele mai valoroase 100 de companii din Romania, realizat de ZF si Casa de investitii Capital Partners, pe baza rezultatelor financiare din 2005, la o valoare de 4,337 mld. euro.
Avand in vedere ca anul trecut cifra de afaceri a companiei a trecut de un miliard de euro, se poate estima ca valoarea de piata a operatorului a trecut de 5 mld. euro. In 2005, Vodafone a raportat o cifra de afaceri de 738 mil. euro si un profit net de 206 mil. euro, conform datelor de pe pagina web a Ministrului finantelor.


Vodafone Romania

Compania Mobifon, detinuta de grupul canadian Telesystem International Wireless (TIW), a lansat in 15 aprilie 1997 primele servicii de telefonie mobila de pe piata locala, sub brandul Connex

In anul 2000, TIW a reunit operatiunile sale din Cehia si Romania intr-o societate distincta, denumita ClearWave, cu sediul in Olanda. Actionarii romani ai Connex, respectiv grupul ANA si ISAF au primit actiuni ClearWave. In 2000, Posta Romana si-a vandut actiunile pe care le detinea la operator

Compania Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, care detinea deja 20,1% din Mobifon, a cumparat MobiFon-Connex, in cadrul unei tranzactii de 3,5 mld. dolari (2,6 mld. euro), care a inclus si preluarea de catre Vodafone a operatorului ceh Oskar Mobil de la TIW

La sfarsitul anului 2005 omul de afaceri George Copos si-a vandut pachetul de 0,9% din actiunile MobiFon catre grupul Vodafone, pentru 16 milioane de lire sterline (23,8 mil. euro)

Operatorul Vodafone Romania a fost evaluat in cadrul Topului Cele mai valoroase 100 de companii din Romania, realizat de ZF si Casa de investitii Capital Partners, pe baza rezultatelor financiare din 2005, la o valoare de 4,337 mld. euro

Vodafone a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste un miliard de euro, numarandu-se printre primele zece cele mai mari companii din Romania, din punctul de vedere al cifrei de afaceri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO