Business Hi-Tech

Vodafone ar putea obtine peste 20 mld. $ din Verizon Wireless

24.07.2007, 19:31 6

Consiliul de conducere al Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, este asteptat sa se intalneasca pentru a discuta viitorul participatiei la Verizon Wireless, unul dintre cei mai puternici operatori mobili din Statele Unite, scrie Financial Times.
Saptamana trecuta, oficialii Vodafone, care detine 45% din Verizon Wireless, au recunoscut ca sunt "extrem de nesiguri" ca ar putea primi o suma estimata de 21,5 mld. dolari (15,6 mld. euro) pentru vanzarea unei parti din pachetul de actiuni.
Verizon Communications, grupul telecom american care detine restul de 55% din Verizon Wireless, doreste sa cumpere integral operatorul mobil, insa nu a reusit sa convinga Vodafone sa-i vanda participatia de 45%, care valoreaza circa 50 mld. dolari (36,2 mld. euro).
Consiliul Vodafone a hotarat dezbaterea acestei probleme dupa ce un actionar a declarat ca participatia la Verizon Wireless este o investitie "pasiva", care nu a mai generat dividende in perioada 2004-2005.
Pana pe 9 august, consiliul companiei trebuie sa decida daca va lua in considerare vanzarea actiunilor Verizon Wireless catre Verizon Communications, pentru o suma de pana la 10 mld. dolari (7,24 mld. euro). Unii analisti sunt de parere ca Vodafone nu va lua aceasta decizie.
O parte de aproximativ 7,5 mld. dolari (5,43 mld. euro) din suma de 10 mld. pe care Vodafone ar putea sa o castige ar putea beneficia de amanarea platii impozitelor pe castigul de capital pentru o perioada de opt ani. Acest lucru se intampla deoarece orice decizie de exercitare a dreptului de vanzare a actiunilor ar trebui precedata de evaluarea operatorului Verizon Wireless, care ar trebui sa determina ce procent din participatia de 45% a Vodafone poate fi comericializata pentru 10 mld. dolari (7,24 mld. euro). Este posibil care orice crestere a valorii Verizon Wireless sa fie reflectata de un pret special al dividendelor.
Insa, Andy Halford, directorul financiar Vodafone, a declarat saptamana trecuta ca rezultatul oricarei reevaluari a Verizon Wireless ar fi "extrem de incert". Aceasta situatie se datoreaza faptului ca Verizon Communications trebuie sa decida daca o crestere a valorii operatorului se va reflecta in procesul de calcul al dividendelor. Vodafone nu are nici un cuvant de spus in aceasta situatie, decat daca ataca Verizon in instanta.
O astfel de miscare putea insemna ca Vodafone nu va primi dividende din partea Verizon Wireless nici macar in 2009, cand operatorul american va fi terminat de achitat datoria pe care o are. Simon Weeden, analist la Goldman Sachs, a precizat intr-o nota ca obtinerea unui dividend special de la Verizon Wireless, provocat de intentia managementului Vodafone de a vinde participatia, pare un obiectiv imposibil de realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO