Business Hi-Tech

Vodafone este distribuitor exclusiv in Europa pentru primul BlackBerry cu touchscreen

Vodafone este distribuitor exclusiv in Europa pentru primul BlackBerry cu touchscreen

Telefonul va concura direct cu Google G1 sau iPhone

08.10.2008, 18:42 153

Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a anuntat ca va comercializa o versiune touch-screen a telefonului BlackBerry, scrie presa internationala.

Noul terminal denumit Storm dispune de un ecran sensibil la atingere si va fi pus in vanzare exclusiv prin intermediul Vodafone in decursul lunii viitoare pe pietele din Europa, India, Australia si Noua Zeelanda.
Primul mobil cu touchscreen al canadienilor va fi comercializat si pe piata din Romania, conform oficialilor Vodafone, care nu au precizat, pentru moment, data exacta a lansarii.
In SUA, telefonul va fi comercializat exclusiv de catre compania Verizon Wireless, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata americana.
Vodafone detine o cota de 45% din actiunile Verizon.
In 2009, analistii sunt de parere ca piata telefoanelor de tip smartphone se va dubla, ajungand la 288 de milioane de unitati.
Noul terminal Storm are un ecran cu o rezolutie de 480X360 pixeli, browser web, GPS sau posibilitatea de a accesa site-uri sociale.
Telefonul dispune de asemenea de o camera de 3,2 MP si va concura direct cu alte dispozitive smartphone precum terminalul produs de Google G1 sau iPhone.
Scaderea preturilor insa si popularitatea principalului concurent de pe piata de telefoane smartphone, iPhone, determina pe de alta parte o scadere a profitabilitatii producatorilor de telefoane mobile precum RIM.
De asemenea, anuntul lansarii terminalului Storm survine la scurt timp dupa ce reprezentantii RIM au declarat ca intentioneaza sa lanseze o versiune cu clapeta a telefonului BlackBerry pentru a acapara o cota mai mare din piata de retail din Statele Unite.
Lansarea de noi telefoane reduce marja de profit a companiei, aceasta fiind fortata totodata sa pastreze preturile la un nivel atractiv pentru clienti.
Astfel, Research In Motion nu a putut sa obtina o rambursare a costurilor mari de productie din vanzarea noilor terminale.
Potrivit oficialilor RIM marja de profit va scadea in ultimul trimestru la 47%, de la 50,7% inregistrat in trimestrul precedent. Producatorul canadian nu a precizat deocamdata un pret pentru Storm.
Peste 33% din cei aproximativ 12 milioane de clienti ai companiei se afla in afara continentului nord-american.
Pe piata romaneasca exista in prezent aproximativ 20.000 de utilizatori de BlackBerry, terminalele fiind oferite doar de primii doi jucatori de pe piata locala de telefonie mobila Orange si Vodafone.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO