Business Hi-Tech

Vodafone si-ar putea mari participatia la al doilea operator mobil din Polonia

03.04.2008, 17:46 11

Grupul britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, intentioneaza sa isi mareasca participatia la compania Polkomtel, al doilea operator mobil din Polonia, scrie Financial Times.
Vodafone ar fi interesata de preluarea controlului companiei poloneze si ar putea avea in curand oportunitatea de a-si mari pachetul de actiuni pe care il controleaza, de 19,6 la 24,4 procente. Programul de privatizare al guvernului din Varsovia le-ar putea oferi ulterior britanicilor o cale spre a controla complet Polkomtel.
In anul 2006, Vodafone s-a opus planurilor companiei TDC, cel mai mare operator de telecomunicatii din Danemarca, de a-si vinde participatia de 19,6% la Polkomtel, cazul ajungand in mainile unui tribunal de arbitraj din Viena, Austria.
Saptamana trecuta, tribunalul a emis o hotarare care permite operatorului danez sa vanda un pachet de actiuni de 14,8% din participatia de 19,6% pe care o detine la Polkomtel catre ceilalti actionari ai operatorului (patru companii controlate de statul polonez).
Insa, potrivit Financial Times, reprezentantii tribunalului ar fi declarat oficialilor TDC ca pot demara discutiile cu Vodafone pentru vanzarea restului de 4,8% din actiuni care ar ramane dupa preluarea de catre stat a participatiei initiale.
"Principalele probleme ridicate de catre Vodafone au fost sustinute de catre comisia de arbitraj (...). Pentru a ajunge rapid la o concluzie, Vodafone va purta discutii cu toti ceilalti actionari saptamanile ce urmeaza", au declarat oficialii operatorului britanic. Reprezentantii TDC au precizat ca inca analizeaza hotararea tribunalului.
Printre actionarii care detin 60,8% din Polkomtel se numara grupul petrolier PKN Orlen, cea mai mare companie petroliera din Polonia, si KGHM Polska Miedz, cea mai mare companie miniera de cupru din Europa. Guvernul polonez intentioneaza sa privatizeze numeroase companii, insa este neclar daca planurile sale includ PKN sau KGHM.
O sursa apropiata discutiilor a precizat pentru FT ca cei patru actionari controlati de stat ai Polkomtel nu doresc sa gestioneze afacerile operatorului mobil si spera ca tranzactia cu TDC sa le ofere posibilitatea de a mari pretul final de vanzare catre Vodafone in cazul unui exit. Reprezentantii grupului britanic nu au dorit sa comenteze afirmatia.
TDC a fost infiintata in anul 1990 sub numele Tele Denmark. In 1997, compania Ameritech (preluata ulterior de catre SBC Telecom) din Statele Unite a cumparat 42% din operator, iar in 1998 acesta s-a privatizat complet. In 2004, SBC si-a vandut participatia, iar in prezent Nordic Telephone Company (NTC) controleaza 87,9% din TDC. Vodafone este cel mai mare operator de telefonie mobila din lume. Compania are divizii in 25 de tari si are peste 252 de milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO