Business Hi-Tech

Vremea ca un joc pe calculator

01.09.2004, 00:00 30



Aspectul buletinelor meteo de la BBC va cunoaste o imbunatatire semnificativa datorita tehnologiei ce se afla in spatele graficii din jocurile pe calculator.



O versiune a programului Weatherscape XT a fost dezvoltata special pentru BBC de catre Metra, o companie neo-zeelandeza. Pornind de la informatiile primite de la satelit, acest program foloseste puterea de procesare pentru a genera in timp real o imagine 3D a prognozei meteo. "Seamana cu un joc pe calculator," spune Colin Tregear, director de proiect la BBC Weather Center. "Incercam sa luam informatiile meteo si sa generam pe o harta 3D fenomene care sa semene cu realitatea."





Jocul cu vremea



Tehnologia si hartile meteo folosite in prezent de mai bine de sase ani sunt similare jocurilor Nintendo aparute la inceputul anilor 1990. "Cand au aparut jocurile SuperNintendo oamenilor li s-a parut ceva inovator. Dar daca ar fi sa faci un joc acum, de ce ai face unul ca acelea cand exista tehnologia pentru Xbox si PlayStation," spune Tregear. Noua grafica 3D va fi ceva cu totul nou. Va fi o mare schimbare si un salt urias de la vechile panouri cu nori magnetici.



Decizia schimbarii a venit din doua considerente. In primul rand, vechiul sistem se baza pe un volum urias de echipament ajuns la sfarsitul duratei de viata si care necesita urgent inlocuirea. In al doilea rand, din punct de vedere editorial, echipa meteo de la BBC credea ca este necesara trecerea in secolul 21 deoarece grafica video a devenit mult mai buna, mult mai raspandita si accesibila.



Asteptarile publicului in legatura cu efectele generate pe calculator la televiziune, in filme sau in jocurile video sunt mult mai mari. De aceea s-a urmarit ca harta vazuta de sus sa para cat mai reala, asemanatoare cu cea dintr-un simulator de zbor. Prezentatorii pot controla unghiul camerei si pot mari anumite zone pentru o privire mai detaliata. Ploaia este generata 3D si seamana cu ploaia adevarata, iar norii care trec pe deasupra hartii lasa umbre la nivelul solului.





Complet 3D



In prezent, redactorii meteo isi realizeaza buletinele primind informatiile de la Institutul Meteo. Aceste informatii sunt folosite pentru a realiza manual harta 2D. Procesul este destul de lent, pentru 1 minut si 30 de secunde de transmisie fiind necesare patru ore de lucru in jurul hartii.



Desi soarele, norii sau fulgerele sunt imagini familiare, folosite de multa vreme, ele nu ofera prea multa precizie in ilustrarea vremii probabile. Un astfel de simbol inglobeaza informatia meteo pentru 8 ore pe o suprafata de 400 km2. Destul de imprecis, nu? Noul sistem ofera o precizie mult mai mare, norii sau soarele aparand exact pe suprafetele unde se prognozeaza sa apara.



Totusi vechile simboluri nu vor fi trecute in cartea de istorie. Ele vor fi integrate in sistem. Programul genereaza buletinul meteo in mai multe scene. Poate genera de exemplu o animatie in timp real pornind de la imaginile din satelit obtinute in ultimile 12 ore. Prezentatorul poate selecta exact animatia de care are nevoie pentru a ilustra o anumita informatie. Animatie in timp real inseamna ca datele si imaginile preluate sunt prelucrate si gata pentru transmisie aproape instantaneu.



Sistemul are nevoie de un PC de ultima generatie pentru a rula si transforma grafica generata intr-un format video ce poate fi difuzat. Prelucrarea imaginilor grafice este facuta de doua servere grafice, iar alte doua servere de baze de date contin datele meteo de ultima ora.



Avand o concurenta serioasa in informatiile meteo prezente pe Internet, pe teletext sau pe telefoanele mobile, BBC spera sa imbunataeasca audienta buetinelor meteo oferind un sistem mai flexibil si poate, pe viitor, oferind telespectatorilor posibilitatea de a-si crea propriile buletine meteo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO