Business Hi-Tech

Wikipedia se indreapta spre profit

02.10.2006, 15:19 18

De saptamana trecuta Polonia si Silicon Valley il au in comun pe Jimmy Wales, omul care a venit cu ideea enciclopediei online Wikipedia, scrisa si editata de navigatorii Internetului.
Potrivit declaratiei sale de pe site-ul Wikipedia, Wales a facut o mica avere din tranzactii cu materii prime inainte de a porni in cursa infiintarii unui portal de Internet. Insa Wales a trecut la pasul doi, deschizand saptamana trecuta o noua companie - Wikia - in tara sa natala, Polonia.
Spre deosebire de Wikipedia, care este inregistrata ca o fundatie nonprofit, Wikia a fost proiectata pentru a face bani. In iunie Wales l-a angajat pe Gil Penchina, fostul sef al eBay Europa, sa conduca afacerea pe partea de est a Oceanului Atlantic.
Wales spune ca a ales Polonia in mare parte pentru ca inginerii de soft polonezi sunt priceputi si nu cer salarii mari in comparatie cu cei din Occident.
"Economia este buna, dar salariile nu sunt chiar atat de mici", spune Wales. "Sunt mai degraba rezonabile, insa calitatea este foarte buna. Poti sa gasesti programatori platiti mai ieftin in celelalte zone ale lumii, dar nu vei gasi aceeasi calitate", adauga el.
Wikia planuieste sa angajeze 20 de ingineri in Polonia anul viitor.
Compania, care are o vechime de doi ani, construieste site-uri folosite de mai bine de 1.500 de comunitati, in 48 de limbi, variind de la site-uri psihologice la site-uri ale fanilor.
In ciuda faptului ca a cheltuit foarte putini bani pentru a-si promova afacerea, Wales spune ca Wikia a crescut cu 15% pe luna.
Finantarea initiala a companiei provenea de la Mitch Kapor, seful Fundatiei Frontierei Economice, si Marc Andressen, fondatorul Netscape.
Wales este inca preocupat de controversele legate de cine poate edita Wikipedia si de cata pregatire ai nevoie pentru a face acest lucru, din moment ce enciclopedia este un model care permite colaborarea oricui cu foarte putine restrictii.
Site-ul german Wikipedia este primul care va testa noua procedura de protejare impotriva celor care fac glume proaste. Va fi implementat un proces care va permite numai postarea intrarilor celor care au fost contribuitori Wikipedia pentru mai mult de patru zile.
Wales intentioneaza sa puna Wikipedia pe hartie si sa distribuie astfel enciclopedia in scolile Lumii a Treia, unde lipsa de electricitate nu permite conectarea la Internet.

Calea spre profit

Spre deosebire de Wikipedia, care este inregistrata ca o fundatie nonprofit, Wikia a fost proiectata pentru a face bani
Wikia planuieste sa angajeze 20 de ingineri in Polonia anul viitor
In ciuda faptului ca a cheltuit foarte putini bani pentru a-si promova afacerea, Wales spune ca Wikia a crescut cu 15% pe luna

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO