Business Hi-Tech

Zapp anunta ca va reveni puternic pe piata, in special pe serviciile internet, dupa doi ani de prezenta discreta

Zapp anunta ca va reveni puternic pe piata, in special pe serviciile internet, dupa doi ani de prezenta discreta

Chris Bataillard , CEO al Telemobil: Ati vazut ca aceasta companie nu a avut o strategie in ultimele 15, 18, 24 de luni. Acum avem insa o schimbare majora, care ne va permite sa oferim mai multe servicii pentru o baza mai mare de clienti potentiali

01.05.2008, 20:34 31

Operatorul de telefonie mobila Telemobil (Zapp) va reveni "in piata" in acest an cu o retea extinsa de date si voce si un portofoliu imbunatatit de produse, care ii vor permite sa se lupte cu ceilalti patru jucatori pentru clienti, dupa ce a functionat timp de aproape doi ani "fara o strategie", sustine Chris Bataillard, directorul executiv al companiei, care afirma ca acest proiect este sustinut financiar de actionarii firmei.
Oficialii companiei au evitat sa ofere detalii despre numarul de clienti, cifra de afaceri estimata pentru 2008 sau nivelul finantarii care va fi asigurat de actionari, insa au prezentat un plan de business care este concentrat in special pe ofertele de date. Zapp isi propune sa extinda cu 50% acoperirea si capacitatea retelei de date si voce in tehnologie CDMA, sa finalizeze constructia in 19 orase a unei noi retele de date si trecerea la facturarea in euro precum si lansarea unor servicii extinse de acces la internet prin tehnologia Wi-Fi.
Compania, care furnizeaza in prezent servicii de voce si date pe baza unei retele dezvoltate pe tehnologia CDMA, dezvoltata de compania americana Qualcomm, in banda de frecventa de 450 MHz, a luat decizia de a construi o alta retea, dedicata exclusiv serviciilor de date, pe baza tehnologiei UMTS - care este utilizata si de Orange si Vodafone pentru serviciile 3G. Zapp este singurul operator din Romania care utilizeaza tehnologia CDMA, toti ceilalti jucatorii construind retele bazate pe tehnologia GSM.
Seful Zapp spune ca decizia de a renunta la CDMA in favoarea UMTS (HSDPA) are la baza costurile de realizare a retelei si oferta de terminale.
"Am luat in considerare faptul ca pretul modemurilor 3G HSDPA scad foarte rapid, avand in vedere volumul livrarilor la nivel mondial. De asemenea, am luat in calcul posibilitatea de a alege echipamentele de retea - care in trecut a reprezentat o problema pentru Zapp. Oferta este foarte mare, practic toata lumea produce echipamente pentru retele UMTS - HSDPA", a spus Bataillard.
Seful Zapp a declarat ca reteaua va fi functionala pana la finele lunii iunie 2008, dar lansarea comerciala este prevazuta pentru toamna acestui an. "Licenta 3G prevede sa ai o retea functionala in 19 orase, dar nu prevede faptul ca serviciile trebuie sa fie disponibile comercial. In acest moment sunt 11 orase care au cel putin o statie de baza instalata, iar saptamana viitoare o parte dintre aceste 11 orase vor fi acoperite in intregime de reteaua 3G", au spus oficialii operatorului. Pe langa Bucuresti, celelalte 18 orase acoperite de reteaua 3G a Telemobil vor fi Timisoara, Pitesti, Craiova, Arad, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Targu-Mures, Buzau, Constanta, Ploiesti, Braila, Bacau si Iasi. Reteaua 3G a Zapp va acoperi astfel o zona in care locuiesc circa 5,5 milioane de romani, adica 26% din populatia tarii.
Furnizorul echipamentelor pentru reteaua 3G este compania chineza ZTE. Oficialii Zapp nu au dorit sa ofere detalii despre valoarea contractului, mentionand doar ca investitiile totale in infrastructura companiei sunt de "zeci, daca nu chiar de sute de milioane de dolari".
Viteza maxima la care vor ajunge serviciile 3G ale Zapp va fi de 7,2 Mbps. Intrucat va furniza servicii de date prin doua retele care utilizeaza tehnologii diferite (CDMA si UMTS - HSDPA), Zapp va avea in oferta atat modemuri care vor functiona exclusiv in una din tehnologii, cat si dispozitive care vor putea accesa serviciile din ambele retele.
Bataillard spune ca in acest an, Zapp va investi puternic si in reteaua CDMA, dupa ce vor fi finalizate lucrarile la reteaua 3G (UMTS). Un proiect de investitii in reteaua CDMA era prevazut sa se incheie in anul 2006, dar proiectul a fost abandonat.
"Vom extinde substantial viteza si capacitatea retelei noastre CDMA, cu circa 50%, ceea ce va imbunatati performanta nu doar in zonele rurale, ci si in orase. Planul este sa ne extindem substantial in zonele rurale si din apropierea oraselor in urmatoarele 18 luni", a spus Bataillard. El spune ca exista inca loc pe piata, pentru ca ceilalti operatori nu au atacat toate segmentele de utilizatori, iar cresterea numarului de calculatoare din Romania va impulsiona piata.
"Motorul de crestere al pietei de internet din Romania este rata de penetrare a PC-urilor. Acum patru-cinci ani, cand am inceput sa furnizam servicii de date, acesta era factorul care ne limita afacerile. Nu puteam vinde mai mult decat procentul de populatie care avea un PC, pentru ca nimeni nu are nevoie de internet daca nu are calculator. Acum rata de penetrare a PC-urilor a accelerat extraordinar, asa cum si vanzarile de laptop-uri au avansat puternic din cauza scaderii preturilor. Acum cativa ani un laptop era de trei patru ori mai scump decat un desktop, in timp ce acum pretul e mai mare cu aproximativ 20%. Exista acum un procent mai ridicat din populatie care are laptopuri, fapt care genereaza nevoia de portabilitate, de internet mobil, astfel ca intreaga piata explodeaza", a explicat seful Zapp.
Bataillard afirma ca are in plan si extinderea puternica a retelei de hot-spot-uri prin care compania ofera servicii de acces la internet prin tehnologia Wi-Fi, o posibilitate fiind si constructia unei retele care sa acopere Bucurestiul sau alte orase mari. "Vom creste puternic numarul de locatii in care vom furniza servicii de acces la internet prin tehnologia Wi-Fi si evaluam si posibilitatea de a crea o retea metropolitana Wi-Fi. Vrem sa ajungem sa furnizam servicii internet la viteze de 20-30-40 Mbps, care sa fie accesibile in locatii publice."
Directorul executiv al Zapp nu a dorit sa precizeze care este numarul actual de clienti ai companiei, mentionand doar cifra de 500.000 de utilizatori anuntata in iulie 2007. "Ne-ati vazut deruland campanii publicitare in acesti ani? Nu. Atunci numarul de clienti nu are cum sa fie mult mai mare", a spus el. Pe de alta parte, Bataillard a precizat ca in acest an operatorul va avea un buget de publicitate, "care nu va fi comparabil cu cel al Orange sau Vodafone".
Seful Zapp a refuzat, de asemenea, sa ofere informatii financiare despre activitatea Zapp, mentionand doar ca operatorul inregistreaza profit operational pozitiv.
"Noi avem practic aproape toate costurile acoperite, asa ca trebuie sa adaugam doar clienti noi. Ati vazut ca aceasta companie nu a avut o strategie in ultimele 15, 18, 24 de luni. Acum avem insa o schimbare majora, care ne va permite sa oferim mai multe servicii pentru o baza mai mare de clienti potentiali", a spus Bataillard.
In alta ordine de idei, Zapp a anuntat ca i-a numit, in urma cu o saptamana, pe Arda Arkun si Gunter Kegel in functiile de director de marketing, respectiv de vanzari. Ambii manageri au lucrat anterior pentru Telemobil.
O alta schimbare anuntata de operator este trecerea de la 1 iunie la tarifarea in euro. Rata de conversie pentru trecerea de la moneda americana la euro va fi calculata ca medie a cursurilor de schimb calculate de BNR pentru euro/leu si dolar/leu din ultimele doua trimestre. Prima factura in euro pentru serviciile consumate in luna iunie va fi primita de catre abonatii Telemobil in luna iulie 2008, rata de conversie fiind de 0,6792 euro la 1 dolar.


Planurile lui Bataillard pentru 2008

Anuntata pentru sfarsitul anului 2006, cresterea vitezei de descarcare a datelor in reteaua EVDO a Zapp va fi realizata abia in luna iunie a acestui an. Viteza va creste de la 2,4 la 3,6 Mbps.

Zapp va finaliza pana la sfarsitul lui iunie constructia unei noi retele prin care va furniza servicii de acces mobil la internet, cu aceeasi tehnologie utilizata si de Orange si Vodafone. Reteaua va acoperi cele mai mari 19 orase din Romania.

Imbunatatirea acoperirii pentru serviciile de voce si de date, asigurate prin reteaua EVDO. Focus pe serviciile de date din zona rurala si zonele din apropierea marilor orase.

Zapp va vinde si serviciile de date 3G prin cartele preplatite.

Extinderea numarului de locatii pentru furnizarea de servicii de internet mobil Wi-Fi. Zapp nu exclude constructia unei retele metropolitane Wi-Fi.

Imbunatatirea, pana in luna decembrie 2008, a ofertei de echipamente Zapp cu aproximativ sase noi modele de telefoane mobile si modemuri.

Relansarea campaniilor publicitare ale Zapp, dupa mai bine de un an in care compania si-a sistat investitiile in promovare.


Concurenta dura pentru Zapp Oferta furnizorilor de servicii de date mobile

Orange - serviciile de date 3G (HSDPA) cu viteza de descarcare a datelor de 3,6 Mbps si de incarcare a datelor la 1,4 Mbps (HSUPA) sunt disponibile in 302 localitati. In mai multe zone din Bucuresti viteza de descarcare a datelor este de 7,2 Mbps.

Telemobil (Zapp) ofera in acest moment in 60 de orase servicii de date mobile la o viteza de descarcare a datelor de 2,4 Mbps si de incarcare a datelor la 153,6 kbps. Zapp are planuri de a furniza din toamna acestui an servicii 3G la viteza de descarcare a datelor de 7,2 Mbps in 19 orase si de a majora din iunie la 3,6 Mbps viteza din reteaua actuala (EVDO).

Vodafone - serviciile de date 3G (HSDPA) cu viteza de descarcare a datelor de 7,2 Mbps si de incarcare a datelor la 1,4 Mbps (HSUPA) sunt disponibile in 355 de localitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO