Business Hi-Tech

Zapp anunta investitii masive dupa preluarea integrala de catre grupul arab Saudi Oger

14.01.2008, 17:41 27

Preluarea Telemobil (Zapp) de catre grupul detinut de familia fostului premier libanez Rafic Hariri - una din cele mai bogate din lume - ar putea aduce companiei romanesti fondurile necesare pentru investitii, dupa o perioada dificila in care compania a redus aproape de zero bugetul de promovare si nu a avut banii necesari pentru extinderea retelei in conditiile unei concurente dure pe piata locala telecom.
Grupul Saudi Oger din Arabia Saudita a cumparat de la compania americana Qualcomm 50% din actiunile Inquam Romania, actionarul principal al operatorului de telefonie mobila Telemobil (Zapp). Anuntul privind tranzactia a fost facut de oficialii Telemobil, acesta nefiind publicat pe paginile web ale Qualcomm sau Saudi Oger. Negocierile de preluare ale Telemobil (Zapp) au fost initiate inca de anul trecut.
"Achizitionarea Telemobil se refera la cumpararea participatiei Qualcomm in Inquam in proportie de 100%, fara ca alti termeni ai acestei tranzactii sa fie facuti publici", au precizat oficialii Telemobil. Saudi Oger era deja prezent in actionariatul Telemobil prin fondul de investitii Omnia Holdings, care detinea 45,76% din compania Inquam. Oficialii Telemobil nu au dorit sa ofere alte detalii legate de tranzactie.
Saudi Oger este un grup de companii controlat de familia fostului premier libanez Rafic Hariri, cu o avere estimata in 2006 la aproape 17 mld. dolari. Familia Hariri este una dintre cele mai bogate din lume, iar membrii sai au fost listati in topul celor mai bogati oameni de pe glob, publicat de revista americana Forbes.
Saudi Oger este proprietarul operatorului de telecomunicatii Oger Telecom, prezent pe pietele din Arabia Saudita, Liban, Iordania, Africa de Sud si Turcia. In 2006, Oger Telecom a raportat venituri de 5,79 mld. dolari si un profit net de 1,283 mld. $. In Turcia, Saudi Oger detine 55% din operatorul de telefonie fixa Turk Telecom si 81% din operatorul de telefonie mobila Avea.
Telemobil (Zapp) are nevoie de o finantare consistenta, dupa ce anul trecut, unul in care concurenta pe piata a crescut puternic, compania a fost fortata de lipsa banilor sa reduca drastic bugetul de promovare si sa amane investitiile in retea. Compania a evitat de altfel pe durata intregului an trecut sa ofere detalii despre situatia sa financiara sau estimari privind evolutia numarului de clienti.
Zapp a reusit pe de alta parte performanta de a-si mentine baza de clienti la circa 500.000 de utilizatori in ciuda schimbarilor puternice intervenite anul trecut pe piata.
Anul trecut, Orange si Vodafone Romania, cei mai puternici operatori de pe piata - fiecare cu afaceri de peste 1 mld. euro, si-au extins puternic prezenta in segmentul furnizarii de servicii de internet mobil. Serviciile mobile de date reprezinta unele din cele mai de succes produse ale Telemobil, care au adus un numar important de clienti pentru operator. De asemenea, anul trecut, Orange si Vodafone au intrat pe telefonia fixa, iar la finele anului trecut numarul de operatori de telefonie mobila a crescut de la patru la cinci, odata cu lansarea serviciilor DigiMobil de catre RCS&RDS. O intrare a RCS&RDS pe piata de servicii de date mobile cu o politica de preturi la fel de agresiva ca aceea de pe voce ar putea creste, de asemenea, gradul de concurenta de pe piata.
In conditiile in care Telemobil estimeaza pentru 2007 venituri de 124 mil. dolari, egale cu cele inregistrate cu un an in urma, compania va fi clasata pe locul patru de pe piata telefoniei mobile, atat din punct de vedere al numarului de clienti, cat si al veniturilor pe anul trecut. Cosmote avea anul trecut peste trei milioane de clienti si a inregistrat in primele trei trimestre din 2007 venituri de peste 105 mil. euro.
Oficialii Telemobil sustin insa ca odata cu schimbarea intervenita in actionariat vor exista banii necesari pentru "o expansiune masiva a retelei". Telemobil, care si-a selectat deja furnizorul de echipamente pentru reteaua 3G, este nevoita sa realizeze aceasta investitie in mai putin de sase luni, in conditiile in care autoritatile vor verifica la sfarsitul lunii iunie daca operatorul si-a indeplinit promisiunile din oferta cu care a castigat una din ultimele doua licente 3G.
Anul trecut, directorul general al companiei, Piermario Di Pietro preciza in una dintre putinele sale intalniri cu presa ca Telemobil va lansa serviciile de telecomunicatii din generatia a treia (3G) in al doilea trimestru al anului 2008, intr-o prima etapa urmand sa fie acoperite 19 orase.
Telemobil are un capital social (subscris si varsat) de 277,87 milioane de lei.
Potrivit datelor transmise de companie Ministerului Economiei si Finantelor, Telemobil a consemnat pierderi totale de 595,09 milioane de lei in intervalul 1999-2005. In anul 2006, Telemobil a obtinut un profit net de 49,53 milioane de lei la o cifra de afaceri de 348,67 milioane de lei (124,13 milioane de dolari sau 98,93 milioane de euro, la cursul mediu anuntat de BNR pentru 2006 pentru cele doua valute), cu 0,37% mai mult in lei fata de 2005.
Telemobil este operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, lansata in luna decembrie 2001.
Reteaua se bazeaza pe tehnologia CDMA, dezvoltata de Qualcomm, in banda de frecventa de 450 MHz. De la preluarea controlului Telemobil de catre Inquam, operatorul a avut trei directori generali, respectiv Diwaker Singh, Cuneyt Turktan si Piermario di Pietro.
Cuneyt Turktan este in prezent CEO al operatorului de telefonie mobila Avea (detinut de Saudi Oger).
Piermario di Pietro, care a lucrat timp de cinci ani la Londra si Paris pentru banca de investitii JP Morgan, este unul dintre fondatorii Inquam si a fost din 2002 pana in decembrie 2005 director financiar al Telemobil.


Sefii managerilor de la Zapp

Saadeddine Hariri (foto), 37 de ani - Director general al Oger Ltd. si presedinte al Oger Telecom. Conform datelor de pe pagina web a Saudi Oger, principala sa arie de expertiza este cea a telecomunicatiilor. Saadeddine Hariri are si investitii personale majore in segmentul telecom si IT, pe care le administreaza personal, conform aceleiasi surse. Fiul fostului premier libanez Rafic Hariri este, de asemenea, presedintele fondului de investitii Omnia Holding prin care grupul Saudi Oger detine Telemobil (Zapp). Saadeddine Hariri a absolvit studiile Universitatii Georgetown din Washington D.C.

Mohammed Hariri - membru in comitetul executiv al Oger Telecom. El raspunde in numele corporatiei de investitii, tranzactii, obtinerea de finantari pentru mai multe sectoare de activitate, inclusiv cel telecom

Ali H. Kolaghassi - unul din membrii board-ului Oger Telecom, Kolaghassi este cel care a initiat investitiile Saudi Oger in segmente precum cel telecom si imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO