Business Hi-Tech

ZF Digital Summit 2022. Bogdan Botezatu, Bitdefender: A crescut numărul atacurilor cibernetice asupra instituţiilor din România, inclusiv asupra celor din sfera guvernamentală

ZF Digital Summit 2022. Bogdan Botezatu, Bitdefender: A...

Autor: Ramona Cornea

10.11.2022, 16:54 83
În ultima perioadă a crescut numărul atacurilor cibernetice asupra instituţiilor din România, inclusiv asupra celor din sfera guvernamentală, spune Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting în cadrul Bitdefender. 
 
„Din discuţiile pe care le-am purtat cu colegii din industrie, avem confirmarea că a crescut numărul atacurilor cibernetice asupra instituţiilor din România, inclusiv din sfera guvernamentală. (...) Am observat o creştere a atacurilor cibernetice, dar nu în zona în care ne-am fi aşteptat. Ne-am aşteptat la mai multe atacuri pe zona de infrastructură critică, atacuri care s-au întâmplat, dar nu la nivelul la care ne-am fi aşteptat noi. În schimb, am observat foarte multe campanii duse împotriva utilizatorilor de acasă. Utilizatorii casnici au devenit un fel de ţintă predilectă a atacatorilor din Rusia prin tot felul de scheme cu donaţii”, a declarat Bogdan Botezatu în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2022. 
 
Ce a mai declarat Bogdan Botezatu în cadrul evenimentului ZF: 
 
Începând din aprilie 2022 şi până acum am observat o creştere semnificativă a numărului de mesaje de tip spam trimise utilizatorilor casnici care solicitau o sumă mică de bani pentru Ucraina. În câteva zile, un mic grup de atacatori informatici a strâns peste 25.000 de dolari din naivitatea victimelor de acasă. 
 
Cuvântul anului este rezilienţă pentru noi. Lucrul acesta înseamnă că din ce în ce mai multe companii sau instituţii şi-au făcut un fel de listă pentru a vedea ce trebuie să facă, să implementeze pentru a continua să opereze în climatul acesta. 
 
Pe la începutul anului vorbeam foarte intens cu potenţiali clienţi despre cum ar afecta războiul din Ucraina operaţiunile locale ale companiilor sau instituţiilor în România şi la nivel de NATO. Aici intervine factorul de rezistenţă, cum putem să facem să protejăm informaţiile de un potenţial atac cu ransomware sau deghizat ca ransomware, despre cum să ne securizăm datele şi accesul la respectivele date în aşa fel încât să putem să continuăm. 
 
Am pus răul înainte şi lucrul acesta a funcţionat pentru că, până acum, majoritatea infrastructurilor din zona europeană sau din NATO nu au suferit perturbări majore. În Ucraina, situaţia este diferită. 
 
Cred că depinde de cine este compromis şi de ce rol are în ecosistemul cibernetic. Dacă compromiţi un vânzător de hardware, de software, ceva palpabil, ai blocat respectiva companie. Dacă compromiţi o reţea de utilităţi publice, ai compromis o plajă mult mai mare de funcţionalităţi din piaţă. Atacurile cibernetice continuă să apară într-un ritm ameţitor, iar acest lucru este doar ce vedem. Ce nu vedem este cu adevărat important.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO