Business Internaţional

2 mld. $ se evapora zilnic din rezervele valutare ale Rusiei

28.10.2008, 17:51 23

Rezervele valutare ale Rusiei, care cumulau pe 17 octombrie 517,5 mld. dolari (415,5 mld. euro), s-au diminuat cu 14,9 mld. dolari in doar o saptamana si cu 80 mld. dolari de la 1 august, potrivit bancii centrale a Rusiei, relateaza ziarul Pravda.
Astfel, Rusia inregistreaza o scadere cu 2 mld. dolari pe zi a rezervei valutare. Rezervele nationale au inceput sa cunoasca o evolutie descendenta dupa exacerbarea crizei lichiditatilor de pe piata bancara.
Rezervele au fost evaluate in august la circa 600 mld. dolari. Banca centrala a Rusiei utilizeaza fondurile pentru a injecta lichiditati in sistemul bancar.
Mai mult, banca centrala se foloseste de rezervele valutare pentru a mentine stabilitatea monedei nationale, rubla.
Rezervele internationale ale Rusiei sunt constituite dintr-o serie de valute, cel mai probabil euro si dolari, aur monetar si pozitii detinute la Fondul Monetar International. Rezervele Rusiei se numara printre cel mai semnificative in lume ca dimensiuni, desi se preconizeaza ca, in prezent China a preluat conducerea din acest punct de vedere.
Interventiile bancii centrale si fluctuatiile ratei de schimb a dolarului pe pietele internationale se permanentizeaza, ceea ce inseamna ca rezervele s-ar putea diminua simtitor in perioada urmatoare. In urma cu o saptamana, banca centrala a Rusiei a vandut 4,5 mld. dolari pentru a sprijini evolutia rublei, relateaza presa rusa, citand surse dintr-o banca importanta din Moscova.
Modificarea ulterioara a valorii rezervelor depinde de volumul de presiuni speculative in detrimentul rublei, a afirmat Natalia Orlova de la Alfa-Bank.
Specialista a considerat ca rezervele s-ar putea diminua pana la 500 mld. dolari in cursul saptamanii curente pe fondul scurgerii interne de capital.
Rezervele va trebui utilizate in viitorul apropiat pentru a mentine volumul de lichiditati de pe piata, a precizat ziarul rus The Vedomosti in editia sa online.
Vnesheconombank, banca rusa de stat pentru afaceri externe, va primi 50 mld. dolari pentru a refinanta datoriile externe ale corporatiilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO