Business Internaţional

3,7 mld. $, cel mai mare salariu de pe Wall Street

3,7 mld. $, cel mai mare salariu de pe Wall Street

Click pentru imaginea intreaga

17.04.2008, 20:58 14

John Paulson, fondatorul fondului de investitii newyorkez Paulson & Co, a castigat anul trecut 3,7 mld. dolari (2,3 mld. euro), cel mai mare salariu platit unui executiv din industria fondurilor de hedging.
Astfel, Paulson i-a surclasat pe George Soros si pe James Simons - aflat pe primul loc anul trecut - intr-un clasament al celor mai bine platiti manageri de fonduri de investitii, scrie Bloomberg.
Miliardarul american de origine maghiara George Soros se situeaza pe locul doi in acest clasament, cu un salariu de 2,9 mld. dolari (1,8 mld. euro).
Locul trei a fost ocupat de Simons, care a castigat anul trecut aproximativ 2,8 mld. dolari (1,76 mld. euro).
Salariul mediu al managerilor clasati pe primele 25 de locuri a ajuns la 829 mil. dolari (523 mil. euro), in urcare cu 68% fata de nivelul inregistrat anul trecut. Salariul minim al unui manager inclus in acest clasament a fost de 210 mil. dolari, arata un raport al Alpha Magazine.
Paulson & Co, care administreaza active de peste 28 mld. dolari, a obtinut anul trecut un nivel de profitabilitate ridicat ca urmare a pariurilor impotriva pietei ipotecare americane. Fondul de investitii a castigat - in primele noua luni ale anului trecut - 2,7 mld. dolari, numai din comisioane.
In ultimii ani, managerii fondurilor de hedging au redefinit notiunea de bunastare, iar acum cei mai bogati dintre ei fac din nou acelasi lucru.
Castigurile lor fara precedent, spun unii analisti, adancesc prapastia care desparte milioanele de americani de rand de o elita financiara, care pare sa prospere atat in vremurile bune, cat si in cele mai putin bune. Ritmul de crestere al veniturilor managerilor de fonduri de hedging este impresionant. Pentru a ocupa un loc in top 25, un manager trebuie sa castige 360 mil. dolari pe an, de 18 ori mai mult decat in 2002. Prin contrast, castigul mediu al unei familii americane a fost anul trecut de 60.500 de dolari.
In total, veniturile primilor 50 de manageri de fonduri de hedging au urcat pana la 29 mld. dolari.
Nivelul ridicat de profitabilitate s-a datorat in mare parte diversificarii modalitatilor de realizare a investitiilor, acestea mergand de la investitii pe bursele straine pana la pariuri privind cresterea accelerata a preturilor materiilor prime.
Unii, precum Paulson, au profitat chiar de urma turbulentelor generate de colapsul pietei subprime.
Inca din 2005 Paulson a inceput sa parieze pe declinul instrumentelor financiare bazate pe ipoteci, in maniera in care traderii de pe Wall Street pariaza pe declinul actiunilor anumitor companii. Intr-un asemenea caz, ei imprumuta actiuni pe care le vand, asteptand ulterior ca preturile sa scada.
Actiunile, care ajung la un pret mult mai mic, sunt cumparate din nou si returnate proprietarilor de drept, diferenta de pret constituindu-se astfel in profitul traderului.
Managerii de fonduri de hedging isi impart insa succesul cu investitorii lor, printre care se numara indivizii bogati, fondurile de pensii sau universitatile private americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO