Business Internaţional

310 milioane de dolari pierde pe zi economia Egiptului din cauza protestelor

Autor: Livadariu Andreea

09.02.2011, 23:41 18

Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman a declarat că guvernulnu va mai tolera mult timp protestele organizate în Piaţa Tahrirdin Cairo, unde oamenii şi-au adunat ultimele eforturi pentru a-lforţa pe Hosni Mubarak să renunţe la funcţia de preşedinte alEgiptului, scrie Voice of America.

Conform băncii franceze Crédit Agricole, economia Egiptuluipierde pe zi 310 milioane de dolari din cauza protestelor. Multecompanii şi-au întrerupt activitatea, iar băncile sunt deschisedoar câteva ore pe zi. Multinaţionalele şi-au transferat expaţiipentru a nu le fi pusă viaţa în pericol.

PIB-ul Egiptului era estimat la finalul lui 2009 la 500 miliardede dolari. În 30 de ani populaţia Egiptului a crescut de la 40 demilioane la 80 de milioane, dintre care o treime sunt sub 19ani.

Omar Suleiman a declarat în cadrul unei întâlniri cu şefii unorziare egiptene că întreaga criză din Egipt, cauzată de protesteleorganizate împotriva regimului Mubarak, trebuie să se termine "câtmai curând posibil". Suleiman le-a spus ziariştilor că prezenţa înpiaţă a activiştilor anti-Mubarak şi a televiziunilor i-adeterminat pe cetăţenii egipteni să "ezite să se ducă la muncă",întrerupând astfel cursul normal al vieţii de zi cu zi. Totodată,Suleiman a acuzat posturile de televizune că "insultă" Egiptul,fără a le nominaliza.

Vicepreşedintele, care este văzut ca succesorul lui Mubarak, amai spus că guvernul nu doreşte să gestioneze mişcările sociale cu"instrumente poliţieneşti", ci preferă să folosească dialogulpentru a încerca să rezolve cererile oamenilor.

Sute de mii de protestatari s-au adunat marţi în Piaţa Tahrirîntr-unul dintre cele mai mari proteste ale ultimelor douăsăptămâni, cu scopul de a pune capăt regimului Mubarak care dureazăde aproape 30 de ani. Mulţi dintre ei şi-au petrecut noaptea înadăposturi improvizate. De cealaltă parte, egiptenii au protestatpentru a doua zi consecutiv în faţa parlamentului egiptean şi auînnoptat în faţa clădirii, în speranţa că vor bloca accesul îninstituţie. Aceştia cer demisia membrilor legislativului care, spunei, au fost aleşi în 2010 pe baza unui vot fraudat în favoareapartidului de guvernământ.

În încercarea de a calma spiritele, Mubarak a declarat săptămânatrecută că nu va candida în toamnă pentru al şaselea mandatconsecutiv. Protestatarii au respins concesiile făcute depreşedinte, catalogându-le drept superficiale.

Între timp, vicepreşedintele Omar Suleiman a mai fost citat caatenţionând că planurile unor grupuri de protestatari de a organizao campanie anarhică ar putea fi "foarte periculoase" pentrusocietate.

Mii de profesori universitari şi avocaţi au participat pentruprima dată la protestele de marţi, iar militanţi împotrivaregimului Mubarak au organizat mişcări de stradă şi în alte oraşedin Egipt, precum Alexandria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO