Business Internaţional

395 milioane de euro pentru transporturile ungare

19.12.2002, 00:00 17

Banca Europeana de Investitii (BEI) va acorda Ungariei o linie de credit de 395 de milioane de euro care va fi utilizata de autoritatile de la Budapesta pentru derularea unor proiecte in sectorul transporturilor si pentru protectia mediului inconjurator, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Vicepresedintele BEI, Wolfgang Roth, a semnat, marti, cinci acorduri in acest sens cu ministrul ungar al Finantelor, Csaba LA!szlA3, si cu primarul Budapestei, GA!bor Demszky.
Potrivit contractelor mentionate, Ministerul Finantelor va primi trei imprumuturi in valoare totala de 195 de milioane de euro, care vor fi folosite pentru modernizarea cailor ferate si rutiere si pentru construirea unor retelele moderne de canalizare, de tratare a apei si de recoltare a resturilor menajere. Proiectele respective vor fi co-finantate prin fonduri ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare), alocate de Comisia Europeana.
La randul sau, municipalitatea din Budapesta va primi un credit de 125 de milioane de dolari pentru reabilitarea liniilor de metrou, precum si alte 75 de milioane de euro destinate celei de-a doua etape din proiectul de achizitionare a unui numar de 40 de tramvaie.
Creditele acordate administratiei din Budapesta fac parte dintr-un acord mai amplu, in valoare de 370 de milioane de euro, aprobat de Consiliul Director al BEI in 1998. In baza acestui contract, institutia europeana sprijina proiectele derulate de primaria capitalei ungare in sectorul de transport, sanatate, educatie si infrastructura urbana. Primul imprumut a fost eliberat in 1998, avand o valoare de 110 milioane de euro.
"Prin acordurile la care am ajuns astazi, valoarea fondurilor acordate autoritatilor din Ungaria, in cursul acestui an, se ridica la 515 milioane de euro. Daca luam in considerare toate imprumuturile contractate din 1998, Ungaria a beneficiat de fonduri BEI de aproape 2,64 de miliarde de euro. Mai mult, Consiliul Director al institutiei a aprobat, deja, in cursul acestui an, finantarea altor proiecte evaluate la peste un miliarde de euro. Acest lucru inseamna ca in perioada care va urma pana la aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, in 2004, valoarea creditelor anuale alocate de BEI s-ar putea ridica la un miliard de euro", a aratat Wolfgang Roth. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO