Business Internaţional

467.000 de someri in luna iunie in SUA

05.07.2009, 18:12 34

Numarul Somerilor din Statele Unite a ajuns in luna iunie la 467.000, depasind estimarile specialistilor. Rata somajului a urcat la 9,5% in luna iunie de la 9,4% in luna precedenta, in conditiile in care economia americana continua sa se lupte cu iesirea din criza, scrie BBC News.

In luna iunie numarul somerilor a stabilit un nou record al ultimilor 26 de ani, potrivit datelor publicate de Departamentul Muncii. Raportul institutiei contrazice informatiile recente care indicau o posibila redresare a economiei americane, pe fondul cresterii vanzarilor si a investitiilor din sectorul de business.

Numarul somerilor din Statele Unite a crescut cu 7,2 milioane de la inceputul recesiunii, in decembrie 2007, potrivit Departamentului Muncii din Statele Unite. Aproape 3,4 mil. slujbe au fost desfiintate doar in prima jumatate a lui 2009, dupa ce peste 3,1 milioane de americani au fost afectati de somaj in 2008, potrivit raportului.

Somajul ridicat din luna iunie nu creioneaza insa complet dificultatile pe care le traverseaza in prezent piata muncii din Statele Unite. Numarul mediu de ore de munca pe saptamana s-a redus la 33, de la 33,1 in mai, cel mai scazut nivel raportat din 1964 pana in prezent. Nivelul mediu de salarizare a ramas insa neschimbat, astfel ca programul mai scurt de munca al americanilor le-a redus acestora salariile cu 1,85 de dolari (1,32 euro) pe saptamana, echivalentul a 0,3% din salariul mediu saptamanal. In sectorul de productie, programul saptamanal de munca a crescut in medie cu 0,1 ore, la 39,5 ore.

Numarul americanilor care lucreaza temporar pe posturi part-time si al celor care au renuntat sa isi mai caute locuri de munca a atins un nivel record in iunie, ajungand la 16,5% din totalul angajatilor.

Jared Bernstein, consilierul economic al vicepresedintelui american Joe Biden, a afirmat ca datele publicate de Departamentul Muncii au dezamagit administratia de la Washington. "Chiar daca situatia nu este atat de grava, ne asteptam la o evolutie mai buna", a declarat Bernstein, precizand insa ca piata muncii nu a resimtit deocamdata in intregime efectele planului de redresare economica in valoare de 787 miliarde de dolari (562,5 mld. euro) adoptat de Congres la inceputul lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO