Business Internaţional

80.000 de concedieri anuntate intr-o singura saptamana

23.11.2008, 15:20 15

Peste 80.000 de concedieri au fost anuntate la nivel global saptamana trecuta, pe masura ce recesiunea a afectat aproape toate sectoarele economice, scrie Financial Times. Reducerile de personal au fost inregistrate la nivelul unor companii cu domenii de activitate variate.

Companiile au fost fortate sa-si diminueze costurile intrucat criza creditelor a redus increderea consumatorilor, iar comenzile si preturile pentru bunuri de larg consum s-au prabusit puternic. Aproximativ 30.000 de concedieri au fost anuntate de companiile britanice numai in ultimele doua saptamani. Richard Adkerson, presedinte al celui mai mare producator de cupru listat pe bursa, Freeport-McMoRan Copper & Gold, companie ce va efectua peste 600 de concedieri in SUA, a declarat: "Ne conducem afacerea pe baza ideii ca ne vom confrunta cu preturi scazute pentru o perioada extinsa".
Mai mult de jumatate din concedierile anuntate in cursul saptamanii precedente apartin bancii americane Citigroup, care si-a majorat numarul de concedieri la 52.000 de angajati. Exceptand Citigroup, exista o serie de alte companii care au anuntat reduceri de personal care ating rate zilnice de peste 5.500 de concedieri. Economistii estimeaza ca situatia se va agrava pe masura ce productia aferenta tarilor dezvoltate se va reduce semnificativ, iar cresterea economica din tarile emergente precum China sau Rusia va incetini. Producatorii auto si furnizorii acestora, de la fabricantii de componente pana la producatorii de otel, au fost afectati cel mai puternic, fortand cei trei giganti auto din SUA sa apeleze la un program guvernamental de bail-out.
In Europa, concedierile sunt efectuate de asemenea la scara larga. Spre exemplu, AstraZeneca, producatorul farmaceutic anglo-suedez, a anuntat joia trecuta ca va concedia 1.400 de angajati si ca va inchide fabricile din Spania, Suedia si Belgia. Rolls Royce intentioneaza sa reduca personalul la nivel global cu peste 2.000 de oameni. Voestalpine, cel mai mare producator austriac de otel, a anuntat ca nu va mai reinnoi contractele cu peste 2.100 de angajati temporari, in timp ce Peugeot Citroen, producatorul auto francez, va efectua 2.700 de concedieri.
In Asia, Toyota, cel mai mare producator auto din Japonia, a anuntat vineri ca isi va diminua personalul temporar cu 50 de procente, echivaland cu pierderea a 3.000 de locuri de munca. Isuzu, producatorul japonez de camioane, a efectuat de asemenea 1.400 de concedieri in randul angajatilor temporari si permanenti.
Centrele de afaceri din Asia vor resimti in acelasi timp efectele reducerilor de personal anuntate de bancile internationale. HSBC ar putea sa efectueze 500 de concedieri, majoritatea dintre acestea in Hong Kong. Morgan Stanley a anuntat in acest sens 100 dintre cei 1.700 de angajati din Hong Kong, in timp ce Standard Chartered va elimina 527 din posturile aferente biroului principal din Coreea de Sud.
In Statele Unite, unde numarul americanilor care solicita ajutor de somaj a atins recordul maxim din ultimul sfert de secol, se inregistreaza concedieri in aproape toate sectoarele de activitate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO