Business Internaţional

94,5% din actionarii bancii RBS vor preluarea ABN Amro

13.08.2007, 19:23 13

Oficialii Royal Bank of Scotland (RBS), liderul unui consortiu de investitori care vrea sa achizitioneze banca olandeza ABN Amro, au declarat ca actuala criza de incredere de pe piata globala a creditelor bancare nu vor afecta oferta depusa, in valore de 99 mld. dolari (71,9 mld. euro), scrie Bloomberg.
Investitorii bancii scotiene au votat in proportie de 94,5% in favoarea achizitionarii ABN Amro, cea mai mare banca olandeza. Adunarea a fost convocata pentru a trimite un mesaj clar investitorilor dupa ce titlurile RBS au inregistrat cea mai mare depreciere din ultimii patru ani.
"Binenteles ca mai sunt si turbulente", a declarat Tom McKillop, presedintele consiliului de administratie al bancii scotiene in cadrul adunarii actionarilor. "Nu credem ca situatia curenta (criza globala provocata de caderea pietei creditelor din SUA, n.r.) va afecta deal-ul. Consideram ca ABN Amro a fost o banca bine guvernata. Nu avem motive sa credem ca ar fi expusi in mod real din cauza situatiei curente", a explicat el.
Royal Bank of Scotland, a doua mare banca britanica, dupa active, din regat, avea nevoie de o majoritate confortabila in urma acestui vot pentru a obtine finantarea eventualei preluari a bancii olandeze. In urma votului, banca a obtinut sustinerea necesara vanzarii, de instrumente financiare preferentiale si pentru emiterea a 556,1 milioane de noi titluri, actiuni menite sa sustina oferta de 71,9 mld. euro. RBS este secundata in acest consortiu de catre Fortis si Banco Santander, principalul rival pentru preluarea ABN Amro fiind banca britanica Barclays, ale carei titluri au pierdut 6,4% in urma anuntului actionarilor RBS.
"Acest consortiu va obtine controlul ABN Amro", este de parere Andrea Williams, manager de fonduri in cadrul Royal London Asset Management, care administreaza fonduri de circa 46 de miliarde de euro. "RBS, Fortis si Santander si-au asigurat finantarile necesare. Ele au in acelasi timp si avantajul unei oferte mai bune de lichiditati. Daca Barclays nu poate veni cu o oferta cu 10% mai mare este greu de vazut cum ar putea castiga preluarea. Barclays ar putea sa se retraga si sa se declare invinsa", a adaugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO