Business Internaţional

A ajuns oare fotbalul englez la capatul perioadei de succese?

12.10.2005, 18:37 20

Timp de peste un deceniu, fotbalul englez s-a bucurat numai de succese. Huliganii ce pusesera stapanire pe stadioane in anii ''80 au fost indepartati, clasele de mijloc s-au intors ca spectatori, si au urmat contractele rentabile incheiate cu televiziunile, arata International Herald Tribune.

Totusi, perioadele de succes se pot incheia foarte repede in fotbal, iar exact acest lucru s-ar putea intampla acum in Anglia, unde sunt unele dintre cele mai profitabile cluburi din lume.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a amenintat ca va initia o actiune in instanta pe motive antitrust impotriva Premier League in cazul in care aceasta nu va lua masuri concrete pentru a schimba modul in care vinde drepturile de difuzare la televiziune, drepturi ce sunt acum exclusiv detinute de British Sky Broadcasting Group, un canal de televiziune cu plata controlat de Rupert Murdoch. Comisia spune ca relatia ligii cu Sky contravine reglementarilor din domeniul competitiei si le rapeste fanilor libertatea de alegere.

Oficialii Premier League, care reprezinta segmentul superior al echipelor engleze de fotbal, sunt asteptati sa mearga la Bruxelles in zilele urmatoare in incercarea de a-i tine departe pe reprezentantii comisiei pe probleme antitrust.

Acestia sustin ca au respectat deja cerintele comisiei privitoare la organizarea unui proces deschis, competitiv de ofertare si resping dorinta acesteia de a vedea nu mai mult de jumatate din meciurile live ale ligii transmise de un singur canal.

Analistii spun ca in spatele scenei sunt implicate consideratiuni de ordin politic si ca o solutie de compromis ar putea fi intrezarita.

Oficialii din lumea fotbalului sugereaza faptul ca actiunea initiata de comisie impotriva Premier League ar putea reprezenta de fapt o metoda indirecta de a crea o rivala mai puternica a Sky pe piata britanica de pay-TV, unde canalul detine o pozitie dominanta.

Acesta ar fi unul din motivele pentru care autoritatile de la Bruxelles urmaresc incheierea unui acord cu Premier League, desi acestea nu au obiectat fata de contractele exclusive incheiate in domeniul fotbalului de operatori pay-TV din alte parti ale Europei, inclusiv Franta si Germania.

Conform lui Jonathan Todd, purtator de cuvant al comisarului european pe probleme de concurenta, Neelie Kroes, comisia nu are nici un fel de intentii ascunse.

"Nu suntem interesati sa intervenim pe piata", a declarat acesta. "Insa situatia actuala este ilegala". Pietele de fotbal si televiziune din Franta si Germania sunt diferite de cele din Marea Britanie, arata acesta.

The Premier League, cea mai urmarita pe plan global dintre toate ligile de fotbal, realizeaza venituri de aproape 2,4 miliarde de dolari pe an, mai mult de o treime din aceasta suma rezultand din vanzarea de drepturi de difuzare. Aceasta este aproape dublul sumei castigate de cel mai apropiat competitor european, Italia.

In timp ce Canal Plus, din domeniul pay-TV, a platit in acest an 1,8 miliarde de euro pentru trei ani de drepturi de difuzare de meciuri de top din fotbalul francez, un alt doilea operator pay-TV din aceasta tara, TPS, detine drepturi de difuzare a altor meciuri de fotbal, incluzand jocurile din Premier League.

Oficialii fotbalului englez remarca faptul ca desi contractul Premier League cu Sky este unul exclusiv, permitandu-i canalului sa difuzeze 138 de meciuri live in acest sezon, acest lucru nu inseamna ca aceasta companie monopolizeaza toate transmisiile de fotbal din Marea Britanie.

Drepturile de difuzare a meciurilor din cadrul UEFA Champions League sunt impartite intre Sky si ITV, un post comercial, gratuit. Intre timp, canalul finantat public British Broadcasting Corp. transmite meciurile echipei nationale a Angliei.

Astfel, fanii britanici nu au parte de putin, ci de prea mult fotbal, sustin oficialii ligii, aratand in acelasi timp ca acest lucru ar putea afecta popularitatea acestui sport. Conform British Audience Research Bureau, numarul de telespectatori a scazut in prima parte a actualului sezon cu peste 10% fata de sezonul anterior.

Numarul spectatorilor prezenti pe stadioane a scazut si el, pana la 13,7 milioane sezonul trecut, de la un numar record de 14,4 milioane in sezonul 2002-2003, conform analistilor Deloitte & Touche.

Totusi, fotbalul continua sa fie un sport extrem de popular. Din acest motiv, Sky a fost dispus sa plateasca peste un miliard de lire sterline, sau 1,76 miliarde de dolari pentru un pachet pe trei ani de drepturi de difuzare a meciurilor din Premier League pana in anul 2007.

Sky a refuzat sa ofere detalii referitoare la planurile legate de urmatoarea runda de discutii cu privire la contractul cu liga.

Discutiile sunt asteptate sa fie lansate la inceputul anului viitor si sa acopere drepturi intre anii 2007-2010.

Sky s-ar putea confrunta cu o concurenta mai dura pentru drepturi. Operatorii de televiziune prin cablu NTL si Telewest, care intentioneaza sa se combine, ar putea lansa o oferta pentru contractul cu Premier League, spun analistii, pe langa canale ca ITV.

Se pare ca si alte firme sunt interesate, cum ar fi canalul irlandez Setanta. Acestea ar putea revinde mai apoi drepturile canalelor britanice.

In cazul in care comisia va avea castig de cauza, drepturile vor merge catre mai multi ofertanti.

The Premier League spune ca se va conforma cererii comisiei de a vinde mai multe pachete de meciuri astfel incat unele dintre acestea sa mearga catre alte canale in afara de Sky. Totusi, ultima data, cand parte din contract a fost oferita altor firme, nu a fost nici o firma interesata.

Sky si liga recunosc faptul ca relatia de exclusivitate dintre ele, care dureaza de peste un deceniu, a fost benefica pentru ambele. Sky a platit un pret mai mare pentru drepturi pentru a obtine o crestere a abonatilor, iar liga a putut distribui aceste venituri suplimentare echipelor sale.

Comparativ cu echipele de fotbal de top din alte tari ale Europei, multe cluburi din Premier League sunt intr-o situatie financiara destul de buna.

Pe baza acordurilor colective de difuzare de drepturi semnate de liga, ce sunt similare contractelor colective semnate de ligile de sport din Statele Unite, chiar si cei mai "de jos" membri ai Premier League obtin venituri substantiale de pe urma televiziunii.

In Italia, echipele de top obtin venituri de 10 ori mai mari decat cele mai "sarace" rivale pentru ca echipele italiene isi vand propriile drepturi de difuzare la televiziune.

Unele echipe britanice se tem ca Premier League va functiona in cele din urma asemeni Seriei A din Italia.

Se spune ca unele echipe engleze de top nu suporta limitarile contractelor colective si noii proprietari straini, cum ar fi Malcolm Glazer, investitorul american ce a achizitionat recent Manchester United, doresc sa-si maximizeze veniturile.

Totusi, deocamdata, Premier League face front comun impotriva a ceea ce considera a fi un inamic comun, Comisia Europeana.

La randul lor, autoritatile de la Bruxelles nu dau semne ca ar fi dispuse sa cedeze. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO