Business Internaţional

A da sau nu mita, aceasta este intrebarea

18.05.2005, 18:57 24

Martin R. Morrison, presedintele firmei de consultanta Fare Audits, este nelamurit deoarece nu a auzit ca in Germania mita ar fi deductibila de la plata taxelor. "Sunt singurul naiv care nu stie ce se intampla in timpul calatoriilor de afaceri in strainatate?", se intreaba el intr-un articol aparut in The New York Times.

Probabil ca nu, dar americanii au o abordare ciudata a practicilor de afaceri in strainatate. Pe de o parte, atat oficialitatile americane, cat si cele din Europa condamna corporatiile care ofera sume importante pentru coruperea oficialitatilor altor tari. Pe de alta parte, companiile care nu realizeaza aceste operatiuni de "impulsionare a afacerilor" este clar ca vor avea un dezavantaj concurential. Se estimeaza ca la nivel mondial valoarea totala a mitelor acordate se ridica la aproape 1.000 de miliarde de dolari.

"Mita nu este un aliat", a declarat Robert C. Blume, partener la Gibson, Dunn & Crutcher, o companie de avocatura din Washington specializata in legislatia federala. "Multe companii au probleme pentru ca nu verifica activitatea agentilor externi."

Coruptia marunta include si calatoriile de afaceri in diferite parti ale lumii, alaturi de birocrati, manageri de corporatii si ofiteri de politie, care nu sunt tot timpul foarte subtili in a-ti arata ca asteapta o recompensa pentru a-ti inlesni formalitatile. Scriitorul Robert Young Pelton a dedicat un capitol al cartii sale The World''s Most Dangerous Places (Cele mai periculoase locuri din lume) acestui tip de coruptie care faciliteaza realizarea afacerilor.

"Daca te intalnesti cu un dictator african pentru a discuta vanzarea mai multor produse, este normal sa lasi in urma un laptop sau un bilet de avion catre Paris", a declarat Pelton intr-un interviu recent. De fapt, legislatia americana permite "facilitarea actiunilor guvernamentale de rutina" (limitate la circa 500 de dolari).

O problema o reprezinta situatiile in care oficialitatile unor state cer sume mari de bani pentru a facilita unele afaceri, sume negociate de directorii americani, fie direct, fie prin intermediari, si care necesita luarea unor masuri de precautie.

Gibson, Dunn & Crutcher a trimis recent clientilor sai o lista cu cazuri in care Departamentul de Justitie a luat masuri pentru incalcarea legii, in care sunt implicati Monsano, un conglomerat specializat pe sectorul agricol, ABB, o companie elvetiana de inginerie, Schering-Plough, Kenilworth si InVision Technologies din Newark.

Raspunsul la intrebarea lui Morrison este "nu". Mita internationala nu este deductibila de la plata impozitelor in Germania. Tarile europene, precum si alte state de pe glob, precum Australia, Japonia sau Mexic, au eliminat aceste eschivari de la plata taxelor din momentul in care Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica a adoptat o Conventie Anti-mita, in 1997. Dar acest act nu a fost adoptat destul de repede pentru oamenii de afaceri americani care s-au plans de avantajul competitiv al europenilor, care nu erau obligati sa respecte o lege impotriva operatiunilor ilegale desfasurate in afara tarii.

lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO