Business Internaţional

A doua privatizare în masă din Rusia: statul vinde 900 de companii

Autor: Andreea Neferu

21.10.2010, 23:48 34

După ce ani buni au ţinut cu dinţii de activele de stat dinmotive strategice, ruşii au ajuns acum în punctul în care şi-au datseama că numai privatizările le mai pot echilibra balanţabugetară.

Rusia a aprobat un plan de privatizare derulat pe o perioadă decinci ani, cu o valoare totală de 58,5 mld. dolari (42,3 mld.euro), strategia Kremlinului schimbându-se astfel la 180 de gradedupă un deceniu în care guvernul moscovit a încercat să-şisporească controlul asupra activelor cheie, scrie agenţia de presăThomson Reuters.
Vicepremierul rus Igor Şuvalov a anunţat că guvernul a luat dejadecizia finală asupra acestui plan şi că în prezent mai este nevoiedoar de aprobare din partea preşedintelui Dmitri Medvedev.

"Potrivit estimărilor iniţiale, statul ar putea primi circa 1.800mld. ruble (42,3 mld. euro - n.red.) din realizarea integrală apla­nu­rilor de privatizare", a declarat Şuvalov, adăugând că 900de companii sunt luate în considerare pentru a fi privatizate.Poate cea mai importantă decizie inclusă în acest plan este"debarasarea" de încă 15% din ac­ţiunile gigantului petrolierRosneft în ur­mă­torii cinci ani, după 2015 statul rus urmând chiarsă renunţe la controlul companiei.
Alte mari companii puse pe lista privatizărilor sunt băncile destat VTB şi Sberbank, precum şi compania feroviară RZhD, a explicatŞuvalov, adăugând că şi transportatorul aerian Aeroflot s-ar puteanu­măra printre companiile vizate. "O decizie finală asupraprivatizării aero­portului Şeremetievo din Moscova urmează să fieluată, însă guvernul este pregătit să vândă o anumităparticipaţie", a declarat vicepremierul rus Şuvalov.

Privatizări "pe toate fronturile"
El a adăugat că "privatizările vor avea loc pe toate fronturile; cualte cuvinte, vom vinde companii deţinute în mod direct deFederaţia Rusă, companii care aparţin provinciilor ruseşti, dar şicompanii care sunt controlate de Federaţia Rusă".
Pe de altă parte însă, Rusia a exclus privatizarea monopolului destat responsabil de gestionarea reţelei de conducte pe­troliere,Transneft. "Nu luăm în consi­derare vânzarea acţiunilor Transneft,având în vedere că un asemenea demers nu ar avea un impact (pozitiv- n.r.) asupra evoluţiei com­paniei", a spus Şuvalov.
Explicaţia pentru refuzul de a vinde acţiuni în cadrul acesteicompanii este simplă.
"Transneft este un instrument pentru controlul sectoruluipetrolier, chiar dacă alte firme din industrie sunt private", adeclarat Valeri Nesterov, analist pentru banca de investiţii TroikaDialog.
Nici compania de telecomunicaţii Svyazinvest nu este pe listaprivatizărilor, însă subsidiara sa Rostelecom, operator detelefonie de lungă distanţă, ar putea fi privatizată în cele dinurmă.
"Contribuţiile bugetare din privatizări vor fi importante, după cumestimăm noi, însă nu acesta a fost factorul decisiv care adeterminat guvernul să ia această măsură", a declarat Şuvalov.

Anii '90 au dus companiile de stat pe mânaoligarhilor
Rusia a oprit privatizările după ce vânzările de active de stats-au derulat haotic în anii '90, atrăgând critici potrivit căroraar fi fost o metodă prin care resurse importante au fost date înmâna unor oligarhi la preţuri derizorii.
Cu toate acestea, Kremlinul şi-a schimbat recent viziunea, pefondul im­pactului crizei economice, care a majorat masiv deficitulbugetar. Aceste privatizări ascund de fapt şi dorinţa ruşilor de aîncuraja investiţiile străine.
În perioada anterioară crizei, când preţul petrolului cunoscuse unavans puternic, Rusia consemna creştere eco­nomică robustă, în timpce balanţa bugetară se afla mereu pe excedent. Astfel,auto­rităţile hotărâseră să crească controlul asupra activelor destat.
Privatizările din anii '90 au provocat nemulţumire în rândulpopulaţiei, iar cel care s-a aflat în spatele privatizărilor,fostul vicepremier Anatoli Chubais, a rămas persona non gratapentru mulţi dintre ruşii de rând.
Arestarea unuia dintre principalii beneficiari ai acestorprivatizări, magnatul din industria petrolieră MikhailHo­dorkovski, nu a sensibilizat deloc opinia publică.

Ce vând ruşii
n 10% din acţiunile băncii VTB în 2011 şi încă 10-15% în2012.
n Acţiunile deţinute de banca centrală a Rusiei în cadrulSberbank.
n 25% din acţiunile companiei maritime Sovkomflot în 2011, urmândca în 2012-2013 să mai fie vândut un pachet de 25% minus oacţiune.
n Vânzarea a 7,97% din acţiunile companiei hidroelectrice Roshydropână în 2013.
n Vânzări posibile: participaţii în cadrul transportatorului aerianAeroflot; 25% plus o acţiune în cadrul companiei feroviareRZhD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO