Business Internaţional

A doua saptamana de extaz

22.03.2009, 18:34 10
Stirile pozitive venite dinspre piata financiara au adus un val de optimism in randul investitorilor din Europa si Asia. Actiunile bancile au fost principala tinta de achizitie. Bursele europene au urcat pentru a doua saptamana consecutiv dupa ce Barclays si HSBC Holdings au raportat un inceput de an in forta, iar banca centrala americana (Fed) s-a angajat sa achizitioneze obligatiuni guvernamentale in valoare de 300 mld. dolari (222 mld. euro), scrie Bloomberg.
Indicele european Stoxx 600 a avansat cu 2,4%, pana la 172,58 puncte. Indicele a inregistrat o revenire de 9,3% din momentul atingerii unui minim al ultimilor 12 ani, pe 9 martie, dupa ce Citigroup, Bank of America si JPMorgan Chase au anuntat rezultate pozitive pentru primele doua luni ale acestui an.
Indicii nationali de referinta au consemnat, saptamana trecuta, cresteri pe toate cele 18 piete vest-europene cu exceptia Luxemburgului. Indicele britanic FTSE 100 a avansat cu 2,4%, indicele german DAX a urcat cu 2,9%, in timp ce CAC 40 din Franta a inregistrat o crestere de 3,2%. Anuntul bancii centrale americane conform caruia aceasta va achizitiona titluri de Trezorerie si va accelera achizitiile de instrumente financiare bazate pe ipoteci au sporit asteptarile privind dezghetarea pietelelor de credit si incheierea mai devreme a crizei economice globale. In acelasi timp, Banca Angliei a anuntat ca va incepe sa achizitioneze obligatiuni „de calitate" de la banci in aceasta saptamana.
Pe de alta parte, ministrii de finante G20 s-au angajat sa colaboreze in scopul „curatarii" activelor toxice care au contribuit la declansarea celei mai profunde crize financiare de la Marea Depresiune incoace.
La randul lor, bursele asiatice au inregistrat cea mai semnificativa crestere saptamanala din august 2007, in conditiile in care Statele Unite si Japonia si-au intensificat masurile menite sa puna capat crizei globale si sa relanseze cresterea economica. Indicele MSCI Asia Pacific a avansat cu 6,4%, pana la 79,53 puncte.
Indicele japonez Nikkei 225 Stock Average a urcat cu 5%. Banca Japoniei si-a intensificat achizitiile de titluri guvernamentale, sumele implicate urcand pana la 1.800 de miliarde de yeni (13,5 mld. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO