Business Internaţional

A fi sau a nu fi în zona euro - forţează Franţa şi Germania cursul referendumului din Grecia?

A fi sau a nu fi în zona euro - forţează Franţa şi Germania cursul referendumului din Grecia?

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2011, 00:08 1395

Premierul elen George Papandreou a şocat la începutul săptămânii Europa şi a trântit la pământ pieţele financiare anunţând că va supune referendumului acceptarea con­diţiilor celui de-al doilea pachet de ajutor, de 130 miliarde euro, stabilit de creditorii externi.

Aceste fonduri ar asigura finanţarea pe termen mediu a statului, însă vine cu un cost, mai multă austeritate, pe care grecii nu par dispuşi să-l suporte având în vedere protestele de stradă tot mai ample şi mai volente.

"Referendumul se va centra pe nimic altceva decât dacă vrea Grecia să rămână în zona euro sau nu. Aceasta este întrebarea la care grecii trebuie să răspundă", a declarat Merkel, citată de The Wall Street Journal, după discuţii de urgenţă purtate cu Papandreou şi Sarkozy.

La rândul său, preşedintele francez a ameninţat că Grecia nu va mai primi ajutor financiar de la zona euro până când întrebarea va căpăta răspuns.

Afirmaţiile şefilor de stat din Franţa şi Germania ridică pentru prima dată perspectiva dezmembrării zonei euro după ce mult timp Europa a considerat ieşirea unui stat din uniunea monetară ca fiind ceva de neconceput, notează Bloomberg.

4 decembrie, data la care Grecia ar putea decide dacă iese din zona euro

Sub presiunea lui Sarkozy şi Merkel, Papandreou a anunţat că referendumul - care a fost aprobat de guvern şi are nevoie de un vot pozitiv în Parlament - va fi or­ganizat cel mai devreme pe 4 decembrie, potrivit Financial Times. Dacă la data anunţării referendumului premierul punea ca miză pentru plebiscit acceptarea celui de-al doilea bailout, după discuţiile cu liderii Franţei şi Germaniei el a declarat că o temă a refe­rendumului va fi rămânerea Greciei în zona euro.

"Aceasta nu este o problemă legată doar de program. Este vorba şi despre dacă vrem să rămânem, în zona euro", a spus Papandreou.

Prin urmare, grecii ar putea fi puşi să aleagă între austeritate şi euro, tactică cu două tăişuri deoarece majoritatea grecilor cred că statul ar trebui să rămână în uniunea monetară.

CE: Avem acorduri ca Grecia să rămână în CE

Eventuala ieşire a Greciei din zona euro ar putea duce la situaţia fără precedent ca un stat să se retragă din Uniunea Europeană. Tratatul de la Lisabona, actul cu rol de constituţie al Uniunii Europene, nu prevede retragerea unei ţări din zona euro fără ieşirea din cadrul UE. Acest tratat, care a intrat în vigoare în 2009, a introdus în premieră clauza ieşirii unui stat din UE, dar nu conţine clauze care să prevadă renunţarea la euro. "Tratatul nu prevede retragerea din zona euro fără ieşirea din cadrul UE. Locul Greciei este în zona euro şi avem instrumente în acest sens. Am ajuns la acorduri pentru ca Grecia să rămână în zona euro", a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Referendumul ar putea aduce Grecia la default

UE şi FMI nu vor acorda Greciei următoarea tranşă de împrumut, de 8 miliarde euro, din primul pachet de bailout de 110 miliarde euro decât după referendum, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Refuzul vine după ce liderii din zona euro au aprobat săptămâna trecută acordarea celei de-a şasea tranşe din împrumutul aprobat anul trecut. Privarea de aceste fonduri pune Grecia într-o situaţie extrem de dificilă, deoarece statul elen are bani pentru a rezista doar până la mijlocul lunii decembrie, notează Reuters.

Situaţia din Grecia deturnează discuţiile summitului G20 din Franţa

La summitul G20, care a început ieri şi se va încheia astăzi, ar fi trebuit să se dezbată printre altele regân­direa sistemului monetar internaţional, măsuri de combatere a volatilităţii preţurilor materiilor prime, adoptarea de măsuri pentru a înăspri controlul fluxu­rilor speculative de capital, relansarea economică, refor­marea guvernanţei mondiale şi asigurarea finanţării pen­tru dezvoltare, potrivit Le Figaro. Sarkozy spera să folosească preşedinţia franceză a G20 pe post de tram­bulină pentru alegerile prezidenţiale din 2012, când vrea să obţină un nou mandat. Preşedintele francez a fost însă nevoit să-şi tempereze obiectivele, întrucât com­baterea crizei a devenit prioritară, notează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO