Business Internaţional

A fost trimestrul ultimului deceniu pentru industria şi serviciile britanice: PIB-ul a sprintat în T1, deşi sub aşteptările analiştilor

A fost trimestrul ultimului deceniu pentru industria şi...

Autor: Marius Oncu

29.04.2014, 16:11 121

În ultimele trei luni ale anului trecut, PIB-ul Marii Britanii a avansat cu 0,7%.

Lira sterlină s-a depreciat în urma publicării informaţiilor referitoare la evoluţia PIB. Moneda britanică a scăzut la un minim al zilei de 1,6794 dolari pentru o liră, de la 1,6842 dolari pentru o liră înainte de anunţarea datelor, potrivit cotidianului Financial Times.

Raportat la acelaşi trimestru anul trecut, creşterea economică s-a situat la 3,1%, cel mai rapid ritm începând din trimestrul al patrulea al anului 2007, înainte de criza financiară globală.

PIB-ul Marii Britanii se situează, încă, cu 0,6% sub nivelul anterior recesiunii, potrivit estimărilor Oficiului Naţional de Statistică. Sectorul serviciilor se află cu 2% peste maximul istoric, în timp ce producţia şi construcţiile rămân cu 12% sub acest prag.

Evoluţia economică arată că programul guvernului dă rezultate, a declarat ministrul de Finanţe, George Osborne.

"Pentru prima dată într-un deceniu, industria prelucrătoare, serviciile şi construcţiile au înregistrat creşteri de cel puţin trei procente faţă de anul anterior. Impactul recesiunii este încă resimţit, dar avem acum bazele pentru o recuperare amplă", a spus el.

Guvernul britanic estimează o creştere economică de 2,7% pentru acest an, urmată de un avans de 2,3% în 2015 şi de 2,6% în anul urmtător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO